26.5.13

Ciasteczka owsiane z czekoladą

Ciasteczka owsiane z czekoladą
To już drugi przepis na ciasteczka owsiane na blogu (poprzedni tutaj). Te są zupełnie inne - chrupiące, bardzo maślane i zawierają mniej płatków owsianych. Dodatkowo są dosyć słodkie - co wcale mi akurat nie przeszkadza (choć i tak dodałam mniej cukru niż kazali). Jeżeli ktoś potrzebuje się troszkę zasłodzić, to naprawdę polecam!

Przepis pochodzi z magazynu Pani (luty 2012) i według niego, upieczone ciastka powinno się jeszcze polać czekoladą i posypać kakao, ale ja już z tego zrezygnowałam.

P.S. Jeszcze bardziej polecam te owsiane - klik!

19.5.13

Brownie z kakao Donny Hay

Brownie z kakao Donny Hay
Klasyczne brownie zawiera oczywiście czekoladę, duuużo czekolady, a powstało podobno zupełnie przez przypadek - Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała pewnego razu dodać do ciasta czekoladowego proszku do pieczenia.

To brownie jest przeróbką według Donny Hay, która w Australii jest "ikoną domowego gotowania". Zamiast czekolady jest tu  kakao dobrej jakości, więc chyba można sobie wmówić, że ciasto to jest zdrowe;) W końcu kakao świetnie wpływa na koncentrację, redukuje stres i jest źródłem m. in. magnezu, żelaza i wapnia.
Przepis pochodzi z programu Fast, fresh, simple (Szybkie, świeże, proste - do obejrzenia w Kuchni+), czyli jest naprawdę szybki i prosty do wykonania. A ciasto według niego jest bardzo smaczne, ciężkie i maziste, czyli takie jak powinno być prawdziwe brownie. A żeby było jeszcze lepsze, dodałam malin. A tęczowa posypka, żeby było bardziej urodzinowo:)

11.5.13

Muffiny bananowe Roberta Sowy

Muffiny bananowe Roberta Sowy
Dziś obudził mnie straszny sen o 7:30. Wstałam o 8. i postanowiłam upiec muffiny. A potem jeszcze wstawiłam pranie i odkurzyłam. Nie ma to jak pracowity sobotni poranek.
Ten przepis wszechobecnego ostatnio Roberta Sowy pochodzi z Romansu kulinarnego - małej książeczki, którą dostałam pięć lat temu w jakiejś restauracji. Od tamtej pory piekę te pyszne muffiny. Czasem zamiast dwóch bananów, dodaję trzy, a zamiast rodzynek - żurawinę, czekoladę lub krówki.

6.5.13

Rabarbar i jabłka pod owsianą kruszonką

Rabarbar i jabłka pod owsianą kruszonką
Pojawienie się rabarbaru to dla mnie znak, że powoli, powoli zbliża się lato. Niektórzy go nie lubią, ponieważ ma zbyt kwaskowaty smak. Ja za nim przepadam. Co roku wyczekuję aż się tylko pojawi... Oto i jest, więc pora rozpocząć rabarbarowy sezon!
Cierpki smak rabarbaru świetnie komponuje się z maślaną i słodką kruszonką. Dla większego urozmaicenia, dodałam jabłko i chrupiące musli. To bardzo szybki i tani deser, którego nie można popsuć.

4.5.13

Lody waniliowe z malinami

Lody waniliowe z malinami
To moje pierwsze lody, które ukręciłam w zakupionej ostatnio maszynie. Właściwie nigdy nie jadłam lodów domowej roboty, zawsze kupne (dulce de lece od H-D - uwielbiam!).
Po pierwszy przepis sięgnęłam na niezawodnego bloga Moje Wypieki. Bazą tych lodów jest krem angielski wg sławnego mistrza kuchni Michela Roux.
Lody wyszły smaczne, słodkie, smak wanilii jest bardzo wyczuwalny, a maliny dodają kwaskowatości. Jak na pierwszy raz, to wyszły niezłe, ale będę dalej szukać idealnego przepisu. Najważniejsze, że lody robione w domu zawierają wyłącznie naturalne składniki i nie ma w nich żadnych emulgatorów, konserwantów i innych dziwnych dziwadeł.






3.5.13

Panny bezy

Panny bezy
Podobno bezy są kapryśne i zdarza się, że nie wychodzą. Robiłam je pierwszy raz i nie wydało mi się to szczególnie skomplikowane... Wystarczą 3 składniki, mikser i trochę cierpliwości. Co prawda popękały, ale komu to przeszkadza, skoro są smaczne?

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger