19.3.18

Babka drożdżowa na 10 żółtkach


Babka drożdżowa na 10 żółtkach:
rośnie jak szalona,
jest puszysta, lekka, delikatna,
I PRZEPYSZNA!


Babka drożdżowa na 10 żółtkach

Składniki (na formę do babki o poj. 3 l):

Rozczyn
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 120 ml (ok. 1/2 szklanki) mleka, lekko podgrzanego
  • 5 łyżek mąki luksusowej (typ 550)
Ciasto
  • 10 żółtek
  • 130 g cukru
  • szczypta soli
  • 180 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 450 g mąki luksusowej (typ 550)
  • 120 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 130 g rodzynek, opcjonalnie



Rozczyn:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy drożdże roztopią się, dodać mleko, a następnie mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 15–20 min.

Ciasto:
Żółtka zmiksować z cukrem na jasny krem. Cały czas mieszając, dodać kolejno: rozczyn, cukier, sól i mleko. Zagnieść ciasto przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, aż będzie gładkie, dodając pod koniec masło i rodzynki.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1–1 1/2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy wyrośnie przełożyć je wilgotnymi dłońmi do formy wysmarowanej dokładnie masłem i oprószonej mąką. 

Odstawić na drugie wyrastanie na ok. 25 min. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger