rośnie jak szalona,
jest puszysta, lekka, delikatna,
I PRZEPYSZNA!
Babka drożdżowa na 10 żółtkach
Składniki (na formę do babki o poj. 3 l):
Rozczyn
- 35 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 120 ml (ok. 1/2 szklanki) mleka, lekko podgrzanego
- 5 łyżek mąki luksusowej (typ 550)
Ciasto
- 10 żółtek
- 130 g cukru
- szczypta soli
- 180 ml mleka, lekko podgrzanego
- 450 g mąki luksusowej (typ 550)
- 120 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 130 g rodzynek, opcjonalnie
Rozczyn:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy drożdże roztopią się, dodać mleko, a następnie mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 15–20 min.
Ciasto:
Żółtka zmiksować z cukrem na jasny krem. Cały czas mieszając, dodać kolejno: rozczyn, cukier, sól i mleko. Zagnieść ciasto przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, aż będzie gładkie, dodając pod koniec masło i rodzynki.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1–1 1/2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy wyrośnie przełożyć je wilgotnymi dłońmi do formy wysmarowanej dokładnie masłem i oprószonej mąką.
Odstawić na drugie wyrastanie na ok. 25 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!