12.11.18

Najlepszy chlebek bananowy z jabłkami


Mój ulubiony chlebek bananowy z jabłkami:
jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia,
nie zawiera produktów mlecznych i białego cukru,
wychodzi pulchny, wilgotny i intensywny w smaku,
długo zachowuje świeżość.



Chlebek bananowy z jabłkami

Składniki (na keksówkę 30 cm*):

  • 4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 230 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 duże kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w średnią kostkę



Piekarnik rozgrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.

Banany zmiksować z cukrem, jajkami i olejem. 

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona i sól wymieszać razem i dodać do masy bananowej. 

Delikatnie wmieszać kawałki jabłka.

Piec przez ok. 50 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

*podobną formę kupicie w sklepie Tarka i miarka 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger