Mój ulubiony chlebek bananowy z jabłkami:
jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia,
nie zawiera produktów mlecznych i białego cukru,
wychodzi pulchny, wilgotny i intensywny w smaku,
długo zachowuje świeżość.
Chlebek bananowy z jabłkami
Składniki (na keksówkę 30 cm*):
- 4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
- 180 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 230 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 duże kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w średnią kostkę
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.
Banany zmiksować z cukrem, jajkami i olejem.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona i sól wymieszać razem i dodać do masy bananowej.
Delikatnie wmieszać kawałki jabłka.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona i sól wymieszać razem i dodać do masy bananowej.
Delikatnie wmieszać kawałki jabłka.
Piec przez ok. 50 min. lub
do tzw. suchego patyczka.
Tadam!