Placki z jabłkami są:
idealne na słodkie śniadanie, podwieczorek lub kolację,
łatwe i szybkie do zrobienia,
chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Placki z jabłkami
Składniki (na ok. 10 sztuk):
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 średnie jabłko, obrane i pokrojone na 2 cm plasterki
- olej do smażenia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dosypać cukier. Odstawić na bok.
W misce wymieszać trzepaczką jajko z mlekiem. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Wmieszać jabłka.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor (po 1–2 min.).
Tadam!