26.11.18

Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi i rodzynkami


Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi i rodzynkami są:
łatwe i szybkie do zrobienia,
chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku,
bardzo słodkie
i pyszne!


Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi i rodzynkami

Składniki (na ok. 25 sztuk):

  • 100 g masła, miękkiego
  • 100 g cukru białego
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 240 g płatków owsianych górskich
  • 90 g mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g orzechów laskowych
  • 60 g rodzynek 



Najpierw uprażyć orzechy laskowe. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Na blachę do pieczenia wysypać orzechy. Piec przez 15 min., ostudzić. Orzechy rozetrzeć między placami, żeby pozbyć się skórki. Pokroić na małe kawałki.

Masło zmiksować. Dodać cukry i miksować do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodać: jajko, wodę i ekstrakt. Zmniejszyć obroty miksera i dodać kolejno: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól, orzechy laskowe i rodzynki.

Z gotowego ciasta lepić wilgotnymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 1525 min., aż ciasteczka zrobią się złote.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger