Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi i rodzynkami są:
łatwe i szybkie do zrobienia,
chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku,
bardzo słodkie
i pyszne!
Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi i rodzynkami
Składniki (na ok. 25 sztuk):
- 100 g masła, miękkiego
- 100 g cukru białego
- 100 g cukru brązowego
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 240 g płatków owsianych górskich
- 90 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g orzechów laskowych
- 60 g rodzynek
Najpierw uprażyć orzechy laskowe. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Na blachę do pieczenia wysypać orzechy. Piec przez 15 min., ostudzić. Orzechy rozetrzeć między placami, żeby pozbyć się skórki. Pokroić na małe kawałki.
Masło zmiksować. Dodać cukry i miksować do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodać: jajko, wodę i ekstrakt. Zmniejszyć obroty miksera i dodać kolejno: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól, orzechy laskowe i rodzynki.
Z gotowego ciasta lepić wilgotnymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15–25 min., aż ciasteczka zrobią się złote.
Tadam!