3.12.18

Ciasto z tahini, miodem i pomarańczami


Ciasto z tahini (pastą sezamową), miodem i pomarańczami jest:
łatwe i szybkie do przygotowania,
pełne smaków i aromatów,
bardzo mało słodkie i niezbyt wilgotne
+ nie zawiera cukru, jajek i produktów mlecznych.


Ciasto z tahini, miodem i pomarańczami
(źródło: Cake Rachel Allen)

Składniki (na tortownicę 20 cm):

  • 75 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, przesianej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 100 g bułki tartej
  • 125 g miodu + 1 łyżeczka do polania gotowego ciasta
  • 100 ml tahini
  • 2 pomarańcze, sparzone  



W dużej misce wymieszać: mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, sól i bułkę tartą.

Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wymieszać razem z miodem i tahini. Dodać do suchych składników, miksując tylko do połączenia się.

Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 2535 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Ciasto wyjąć jeszcze ciepłe z formy i polać 1 łyżeczką miodu.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger