Ciasto z tahini (pastą sezamową), miodem i pomarańczami jest:
łatwe i szybkie do przygotowania,
pełne smaków i aromatów,
bardzo mało słodkie i niezbyt wilgotne
+ nie zawiera cukru, jajek i produktów mlecznych.
Ciasto z tahini, miodem i pomarańczami
(źródło: Cake Rachel Allen)
Składniki (na tortownicę 20 cm):
- 75 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej, przesianej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 100 g bułki tartej
- 125 g miodu + 1 łyżeczka do polania gotowego ciasta
- 100 ml tahini
- 2 pomarańcze, sparzone
W dużej misce wymieszać: mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, sól i bułkę tartą.
Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wymieszać razem z miodem i tahini. Dodać do suchych składników, miksując tylko do połączenia się.
Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25–35 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wyjąć jeszcze ciepłe z formy i polać 1 łyżeczką miodu.
Tadam!