Najprostszy makowiec:
jego przygotowanie zajmuje kilka minut (+ czas pieczenia),
bazą jest gotowa masa makowa z puszki,
nie zawiera tłuszczu ani mąki,
wychodzi bardzo wilgotny i smaczny,
długo zachowuje świeżość (ale lepiej przechowywać bez lukru).
Najprostszy makowiec (z masy makowej)
Składniki (na tortownicę 23 cm):
- 50 g bułki tartej
- 50 g orzechów włoskich, laskowych lub migdałów, mielonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 jajek
- 120 g cukru
- 850 g gotowej masy makowej
- 50 g rodzynek
Lukier, opcjonalnie
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka wrzątku
Bułkę tartą wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia, odstawić na bok.
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodać masę makową. Dosypać suche składniki. Wmieszać rodzynki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 50–65 min. lub do tzw. suchego patyczka (pod koniec przykryć wierzch folią aluminiową, gdyby za bardzo się rumienił).
W miseczce rozetrzeć dokładnie cukier puder z wodą. Polać lukrem jeszcze cieple ciasto.
Tadam!