10.12.18

Najprostszy makowiec (z gotowej masy makowej)


Najprostszy makowiec:
jego przygotowanie zajmuje kilka minut (+ czas pieczenia),
bazą jest gotowa masa makowa z puszki,
nie zawiera tłuszczu ani mąki,
wychodzi bardzo wilgotny i smaczny,
długo zachowuje świeżość (ale lepiej przechowywać bez lukru).


Najprostszy makowiec (z masy makowej)

Składniki (na tortownicę 23 cm):

  • 50 g bułki tartej
  • 50 g orzechów włoskich, laskowych lub migdałów, mielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 jajek
  • 120 g cukru
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 50 g rodzynek
Lukier, opcjonalnie
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka wrzątku



Bułkę tartą wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia, odstawić na bok.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodać masę makową. Dosypać suche składniki. Wmieszać rodzynki.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 5065 min. lub do tzw. suchego patyczka (pod koniec przykryć wierzch folią aluminiową, gdyby za bardzo się rumienił).

W miseczce rozetrzeć dokładnie cukier puder z wodą. Polać lukrem jeszcze cieple ciasto.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger