Kruche ciasteczka z wanilią:
są łatwe do zrobienia za pomocą miksera,
wychodzą smaczne i chrupiące,
zamknięte w pudełku długo zachowują świeżość,
zamknięte w pudełku długo zachowują świeżość,
+ ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce przed rozwałkowaniem.
Kruche ciasteczka z wanilią
Składniki (na 3 blachy):
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 100 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii
Mąkę zmiksować z jajkiem. Dodać masło a następnie: cukier, wodę i wanilię.
Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 3 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 13–15 min., aż brzegi ciasteczek zaczną się brązowić.
Tadam!