17.12.18

Kruche ciasteczka z wanilią


Kruche ciasteczka z wanilią:
są łatwe do zrobienia za pomocą miksera,
wychodzą smaczne i chrupiące, 
zamknięte w pudełku długo zachowują świeżość,
+ ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce przed rozwałkowaniem.


Kruche ciasteczka z wanilią

Składniki (na 3 blachy):

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii



Mąkę zmiksować z jajkiem. Dodać masło a następnie: cukier, wodę i wanilię.

Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 3 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.

Ciasteczka ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 13–15 min., aż brzegi ciasteczek zaczną się brązowić.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger