niedziela, 27 listopada 2016

Kruche ciasteczka bez jajek

Za niecały miesiąc Boże Narodzenie. Pora zatem powoli zacząć poszukiwania najlepszych przepisów na smakowite słodkości! Choć polskie Święta kojarzą się raczej z pierniczkami, w wielu krajach piecze się oprócz nich także maślane ciasteczka. Zrobienie mojej wersji jest bardzo łatwe i potrzeba do tego niewielu składników, które większość z nas ma zawsze w domu. Takie kruche ciasteczka zamknięte w szczelnej metalowej puszce długo zachowają świeżość i świetnie sprawdzą się jako słodki prezent. Przepis nie zawiera jajek, więc mogą skorzystać z niego również alergicy. Polecam!

 


Kruche ciasteczka bez jajek

Składniki (na ok. 2 blachy):

  • 125 g miękkiego masła
  • 65 g cukru pudru
  • 225 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 łyżki zimnej wody


Masło zmiksować, aż będzie gładkie i jasne. Dodać po kolei: cukier puder, mąkę, wanilię i wodę.

Z ciasta ulepić dysk, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na min. 1 h (moje ciasto schładzało się całą noc, wyjęłam je z lodówki 40 min. przed robieniem ciasteczek).

Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej sporą ilością mąką na grubość 3 - 4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.

Ciasteczka ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st. przez 15 – 20 min., aż ciasteczka będą jasno złote.

Tadam!



English version

Shorbread Cookies without eggs

Ingredients (makes 2 baking sheets):

  • 125 g butter, softened
  • 65 g confectioners sugar
  • 225 g flour
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1 1/2 tbsp cold water


Cream the butter until smooth. Add: sugar, flour, vanilla and water.

Flatten the dough into a disk shape, wrap in a plastic wrap and chill for at least 1 h.  

On a floured surface roll out the dough until it’s approx. 3 – 4 mm thick. Using your favourite cookie cutters, cut out shapes from the dough and transfer to lined baking trays.

Bake at 170 C for 15 - 20 mins or until cookies are pale gold.

Tada!




29 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio też robiłam kruche ciasteczka, co prawda z jajkami ale ta wersja na pewno też jest pyszna - wyglądają super! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiem twierdzić, że nawet lepsza;)

      Usuń
  3. Muszę wypróbować Twoją wersję, ciasteczka urocze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, tez robie takie dzieciakom jak maja chec na coś slodkiego a jajek akurat deficyt

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie one idealnie kształtne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Urocze :-) porywam kilka do herbatki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Te gwiazdeczki wyglądają uroczo :) Na pewno smakują pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie ciasteczka to smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ one pięknie się prezentują! Wyglądają na bardzo mięciutkie, aż mam ochotę sięgnąć po taką słodką gwiazdkę :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne gwiazdeczki! Ach, uwielbiam takie ciasteczka. Zawsze nieodłącznie kojarzą mi się właśnie ze świętami, które tak przecież lubię! Pyszne. Do schrupania! Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. w sam raz do pochrupania przy kawce :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy można mąkę krupczatke zastąpić pszenną tortową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można można, ale ciasteczka będą trochę mniej chrupać;)

      Usuń
  15. Wyglądają jak śnieżynki, śliczne i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale fajne takie gwiazdkowe ciasteczka. Prawdziwie świąteczne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. zapisałam sobie przepis,któregoś dnia wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Ja właśnie upiekłam drugą partię:)

      Usuń
  18. Jakie piękne! Czuć już święta w powietrzu

    OdpowiedzUsuń
  19. Klasyczne, ale jakie urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale urocze! Doskonałe na prezenciki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. JAkie śliczniutkie <3 Aż kuszą swoją słodkością i delikatnością :)

    OdpowiedzUsuń
  22. maślane ciasteczka są dobre na każdą porę roku, na święta też :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudne te gwiazdeczki :)
    A kubek mnie oczarował :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)