sobota, 3 grudnia 2016

Sernik z białą czekoladą i żurawiną

- To najlepszy sernik, jaki jadłam w życiu! – czy można dostać lepszą recenzję?:)

Przepyszny sernik w świątecznym klimacie - z białą czekoladą i świeżą żurawiną. Rozpływający się w ustach, aksamitny, delikatny i nie za ciężki. Z kawałkami słodkiej czekolady w masie serowej i kwaśnymi owocami na wierzchu. Nie ma co się rozpisywać – trzeba go po prostu upiec!





Sernik z białą czekoladą i żurawiną

Składniki (na tortownicę 23 cm):

Spód
  • 200 g herbatników
  • 60 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
  • 1 kg sera do serników
  • 1 budyń waniliowy (60 g)
  • 130 g cukru
  • 3 jajka
  • 30 g masła
  • 200 g białej czekolady
  • 80 - 100 g żurawiny (może być mrożona)


Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 2 h przed pieczeniem sernika.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.

Herbatniki pokruszyć w blenderze (lub wałkiem) i wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. i wyjąć z piekarnika, którego następnie zmniejszyć temperaturę do 170 st.

Ser zmiksować z budyniem i cukrem. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dołożyć masło. Czekoladę pokroić na kawałki i wmieszać do masy serowej.

Masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć żurawinę.

Piec sernik przez 45 - 50 min.

Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h)

Ostudzony sernik wstawić na 4 - 6 h (a najlepiej całą noc) do lodówki, aby stężał.

Tadam!




English version

White Chocolate and Cranberry Cheesecake

Ingredients (23 cm springform cake tin):

Cookie  base:
  • 200 g butter cookies
  • 60 g butter, melted
Cheese filling:
  • 1 kg soft cheese, room temperature
  • 60 g vanilla blancmange powder
  • 130 g sugar
  • 3 eggs, room temperature
  • 30 g butter, room temperature
  • 200 g white chocolate, chopped
  • 80 – 100 g  fresh or frozen cranberries


Preheat the oven to 180 C. Line the base of a cake tin with baking paper.

For the base, blitz the cookies in a food processor (or crumb with a rolling pin) and mix with the butter. Press the cookies mix evenly into the base of prepared tin. Bake for 10 minutes. Remove from the oven and reduce temperature to 160 C.

Mix the cheese with sugar and blancmange powder. Add the eggs, one at a time. Add the butter and chocolate.

Pour the mixture on the cookie base in the tin. Arrange the cranberries on top.

Bake for 45 - 50 mins.

Turn off the oven, open the door and let the cheesecake cool, then put in the fridge and chill for 4 – 6 (or night).

Tada!


32 komentarze:

  1. Robiłam - czysta rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się - idealne połączenie słodko-kwaśne:)

      Usuń
  2. Olu wspaniały serniczek ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki śliczny serniczek! :-) Bajka...

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny! Z żurawiną sernika jeszcze nie próbowałam, a wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączenie białej czekolady i żurawiny to mistrz, a jeszcze to wszystko w serniku? Chcę! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie połączenie, sernik pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjne wygląda właśnie ostatnio za mną chodzil sernik z żurawiną:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie białej czekolady i żurawiny daje smak, za którym szaleję. Uwielbiam! A jeszcze to wszystko zaklęte w pysznym serniku - magia wspaniałości. Już za sam wygląd można dać maksymalną ilość punktów! Najlepszy pod słońcem. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie specjalnie przepadam za żurawiną,ale mimo to spróbowałabym kawałek

    OdpowiedzUsuń
  10. 😮ooo ale pięknie się prezentuje 😀tak świątecznie 😀

    OdpowiedzUsuń
  11. Pamiętam jak robiłam sernik z białą czekoladą, nie mogłam się powstrzymać od sięgnięcia po kolejny kawałek! :P
    Ten serniczek wygląda pięknie, idealny na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Żurawina o tej porze roku musi być ! A ciasta z nią są obłędne. Nie wspominając już o jej połączeniu z białą czekoladą. Poczęstowałabym się kawałkiem twojego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię takie świąteczne klimaty! :) Ciasto wykwintne! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny...mam zapas żurawiny i również zastanawiam się nad sernikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowny widok 😍 to i smak musi być superowy 😋

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowny widok 😍 to i smak musi być superowy 😋

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniały sernik!
    Marzy mi się choć kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam serniki z białą czekoladą ☺

    OdpowiedzUsuń
  19. Prezentuje się smakowicie :) Sernika z żurawiną jeszcze nie robiłam, więc muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  20. Do sernika nie trzeba mnie długo przekonywać - to moje ulubione ciasto. Twój wygląda pięknie, a dodatek żurawiny to świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  21. Sernik z białą czekoladą jest przepyszny :) Ale nigdy nie jadłyśmy go z żurawinką :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ostatnio marzyło mi się ciasto z żurawiną. Jeszcze go nie upiekłam, ale to nic straconego:)
    Przepiękny sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kolejny na mojej liście serników ;-) jak tylko znajdę żurawinę!

    OdpowiedzUsuń
  24. Przepiękny i na pewno pyszny :). Jak robisz takie ładne zdjęcia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Jeszcze do perfekcji moim zdjęciom "trochę" brakuje, ale jest coraz lepiej. To chyba zasługa dobrego obiektywu i tego, że w końcu ogarnęłam Lightrooma;)

      Usuń
  25. Pięknie wygląda, a ta biała czekolada mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)