Festiwal świątecznych wypieków trwa w najlepsze! Dziś do zabawy dołącza aromatyczny wegański piernik dyniowy z lukrem, który śmiało może konkurować z tradycyjną wersją zawierającą miód, masło i jajka. Dzięki zawartości puree z dyni ciasto wychodzi pulchne i wilgotne, a także długo zachowuje świeżość. Jego zrobienie nie jest zbyt trudne, a korzenny zapach, który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia sprawi, że nie będziecie mogli doczekać się Gwiazdki!
Wegański piernik dyniowy
Składniki (na keksówkę 22 x 11 cm, poj. 1 1/2 l):
- 265 g mąki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- 185 g cukru trzcinowego
- 245 g puree dyniowego
- 120 ml oleju roślinnego
- 235 ml mleka sojowego
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ok. 1 łyżki wrzątku
Piekarnik rozgrzać do 180
st. Dno i boki keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
Przesiać razem: mąkę,
proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do piernika.
Dodać cukier.
Puree dyniowe zmiksować z
olejem i mlekiem. Dodać stopniowo suche składniki (nie miksować zbyt długo).
Ciasto przełożyć do formy.
Piec przez ok. 1 h, do
tzw. suchego patyczka.
Cukier puder utrzeć łyżką
z wrzątkiem. Lukrem polać ciepły (nie gorący!) piernik.
Tadam!
English version
Vegan Pumpkin Gingerbread
Ingredients (22 x 11 cm, 1 1/2 l loaf tin):
- 265 g flour
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp baking soda
- 1/2 tsp salt
- 1 tbsp cacao
- 2 tsp homemade gingerbread spice mix
- 185 g cane sugar
- 245 g pumpkin puree
- 120 ml vegetable oil
- 235 ml soy milk
Glace icing:
- 1/2 cup icing sugar
- about 1 tbsp boiling water
Preheat the oven to 180 C. Line the base and sides of the loaf tin with
baking parchment.
Sift together: the flour, baking powder, baking soda, salt, cacao,
gingerbread spice mix. Add the sugar.
Mix the pumpkin puree with oil and milk. Gradually add the dry
ingredients.
Tip the batter into the prepared tin. Bake for about 1 h or until a
skewer inserted into the centre of the cake comes out clean.
Using a spoon, mix the icing sugar and water. Iced the warm (not hot!)
gingerbread.
Tada!