piątek, 9 grudnia 2016

Wegański piernik dyniowy

Festiwal świątecznych wypieków trwa w najlepsze! Dziś do zabawy dołącza aromatyczny wegański piernik dyniowy z lukrem, który śmiało może konkurować z tradycyjną wersją zawierającą miód, masło i jajka. Dzięki zawartości puree z dyni ciasto wychodzi pulchne i wilgotne, a także długo zachowuje świeżość. Jego zrobienie nie jest zbyt trudne, a korzenny zapach, który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia sprawi, że nie będziecie mogli doczekać się Gwiazdki!
 



Wegański piernik dyniowy

Składniki (na keksówkę 22 x 11 cm, poj. 1 1/2 l):
  • 265 g mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 185 g cukru trzcinowego
  • 245 g puree dyniowego
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 235 ml mleka sojowego 
Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 1 łyżki wrzątku


Piekarnik rozgrzać do 180 st. Dno i boki keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.

Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do piernika. Dodać cukier.

Puree dyniowe zmiksować z olejem i mlekiem. Dodać stopniowo suche składniki (nie miksować zbyt długo).

Ciasto przełożyć do formy.

Piec przez ok. 1 h, do tzw. suchego patyczka.

Cukier puder utrzeć łyżką z wrzątkiem. Lukrem polać ciepły (nie gorący!) piernik.

Tadam!




English version

Vegan Pumpkin Gingerbread

Ingredients (22 x 11 cm, 1 1/2 l loaf tin):
  • 265 g flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1/2 tsp salt
  • 1 tbsp cacao
  • 2 tsp homemade gingerbread spice mix
  • 185 g cane sugar
  • 245 g pumpkin puree
  • 120 ml vegetable oil
  • 235 ml soy milk
Glace icing:
  • 1/2 cup icing sugar
  • about 1 tbsp boiling water


Preheat the oven to 180 C. Line the base and sides of the loaf tin with baking parchment.

Sift together: the flour, baking powder, baking soda, salt, cacao, gingerbread spice mix. Add the sugar.

Mix the pumpkin puree with oil and milk. Gradually add the dry ingredients.

Tip the batter into the prepared tin. Bake for about 1 h or until a skewer inserted into the centre of the cake comes out clean.

Using a spoon, mix the icing sugar and water. Iced the warm (not hot!) gingerbread.

Tada!



27 komentarzy:

  1. wygląda bajecznie i wcale bym nie powiedziała patrząc na niego że jest wegański :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to chodzi☺ w smaku też jest podobny

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale, uwielbiamy pierniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piernik! Kiedy można do woli opychać się piernikiem, jak nie w grudniu? :D Jeszcze takim. Wow! :) Kiedyś robiłam wegański piernik marchewkowy, ale przepis na dyniowy jest mi nieznany i powiem szczerze, że bardzo mnie zaciekawił :)
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia nie dodaje prawie smaku ciastu, ale za to świetną strukturę;)

      Usuń
  4. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę - mam nadzieję, że posmakuje:)

      Usuń
  5. Bardzo smakowicie wygląda, uwielbiam pierniki, chętnie kiedyś wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm wygląda wyśmienicie! I chętnie zjadłabym jeszcze przed gwiazdką :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie. :-) Poczęstuję się. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne zdjęcia! A ciasto wygląda bardzo apetycznie, aż się chce spróbować kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie :) u mnie też piernik siedzi w piekarniku ale zwykły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny i smacznie wygląda. Cudowne zdjęcie.Normalnie zakochałam się w tym pierniczku:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już sobie wyobrażam ten zapach i smak... ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm, musi być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To co mi się podoba, to to, że ciasto jest wilgotne, uwielbiam wypieki, które są wilgotnawe i szybko się nie zeschną.

    OdpowiedzUsuń
  14. Już sobie wyobrażam ten zapach, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dynia bardzo fajnie podkreśla korzenne smaki no i nadaje wilgoci :) Super ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  16. piękne zdjęcia tego pysznego piernika

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealny piernik dla każdego! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziewczyno! Twoje słodkości uzależniają :D Wygląda smakowicie i na pewno tak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow, extra przepis :) Wpadam na kawę!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)