Przyszedł czas na niekwestionowaną królową jesieni – Jej Wysokość Dynię. Sezon rozpoczynam bardzo smaczną wegańską babką. Jest słodka, miękka i wilgotna. Nie trzeba do niej używać żadnych zamienników jajek, ponieważ funkcję sklejacza spełnia sama dynia. Zrobienie takiego ciasta jest niezwykle szybkie i łatwe – wystarczy wymieszać razem suche składniki, a potem dodać do nich olej oraz puree dyniowe i gotowe!
Wegańska babka dyniowa
Składniki (na formę do
babki z kominkiem o poj. 2 1/2 l)
- 370 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta soli
- 300 g cukru
- 220 ml oleju rzepakowego
- 700 g puree dyniowego (ok. 1 1/2 kg całej dyni)*
- 100 g rodzynek, opcjonalnie
*Jak zrobić puree dyniowe?
Z dyni należy usunąć pestki i pokroić ją w
paski lub mniejsze kawałki. Ułożyć na papierze do pieczenia skórką do dołu
i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C do miękkości (ok. 45 min.). Ostudzić, a
następnie miąższ oddzielić od skórki łyżką i zmiksować go blenderem na jednolitą
masę.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę do babki wysmarować olejem i wysypać mąką.
Do misy miksera przesiać:
mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dosypać cukier. Następnie dodać:
olej, puree i rodzynki.
Piec przez ok. 1 h lub do
tzw. suchego patyczka.
Tadam!
English version
Vegan Pumpkin Bundt Cake
Ingredients (1 1/2 l bundt tin):
- 370 g plain flour
- 3 tsp baking powder
- 1 tbsp ground cinnamon
- pinch of salt
- 300 g granulated sugar
- 220 ml rapeseed oil
- 700 g pumpkin puree
- 100 g raisins, optional
Preheat the oven to 180°C. Grease
the bundt tin with oil and dust with flour.
Sift the flour, baking powder, cinnamon and salt into a large bowl. Add the sugar and then the oil, pumpkin and raisins.
Bake
for about 1 h or until a skewer
inserted into the centre of the cake comes out clean.
Tada!