17.10.17

Wegańska babka dyniowa


Przyszedł czas na niekwestionowaną królową jesieni – Jej Wysokość Dynię. Sezon rozpoczynam bardzo smaczną wegańską babką. Jest słodka, miękka i wilgotna. Nie trzeba do niej używać żadnych zamienników jajek, ponieważ funkcję sklejacza spełnia sama dynia. Zrobienie takiego ciasta jest niezwykle szybkie i łatwe – wystarczy wymieszać razem suche składniki, a potem dodać do nich olej oraz puree dyniowe i gotowe!

Wegańska babka dyniowa

Składniki (na formę do babki z kominkiem o poj. 2 1/2 l)
  • 370 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 220 ml oleju rzepakowego
  • 700 g puree dyniowego (ok. 1 1/2 kg całej dyni)*
  • 100 g rodzynek, opcjonalnie

*Jak zrobić puree dyniowe?  
Z dyni należy usunąć pestki i pokroić ją w paski lub mniejsze kawałki. Ułożyć na papierze do pieczenia skórką do dołu  i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C do miękkości (ok. 45 min.). Ostudzić, a następnie miąższ oddzielić od skórki łyżką i zmiksować go blenderem na jednolitą masę.



Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę do babki wysmarować olejem i wysypać mąką.

Do misy miksera przesiać: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dosypać cukier. Następnie dodać: olej, puree i rodzynki.

Piec przez ok. 1 h lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!


English version

Vegan Pumpkin Bundt Cake

Ingredients (1 1/2 l bundt tin):
  • 370 g plain flour
  • 3 tsp baking powder
  • 1 tbsp ground cinnamon
  • pinch of salt
  • 300 g granulated sugar
  • 220 ml rapeseed oil
  • 700 g pumpkin puree
  • 100 g raisins, optional


Preheat the oven to 180°C.  Grease the bundt tin with oil and dust with flour.

Sift the flour, baking powder, cinnamon and salt into a large bowl. Add the sugar and then the oil, pumpkin and raisins.

Bake for about 1 h or until a skewer inserted into the centre of the cake comes out clean.

Tada!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger