2.12.17

Buchty z powidłami śliwkowymi (bez laktozy)


Cukry Proste wracają po miesięcznej przerwie! I to w nowej odsłonie. Jak podobają się Wam zmiany? Wiem, że teraz 95% blogów jest w stonowanych szaro-czarnych barwach, ale to zupełnie do mnie nie przemawia, a przede wszystkim nie pasuje – u mnie musi być bardziej kolorowo:)

Niestety podczas zmiany szablonu nieźle nabroiłam. Niechcący usunęłam przepisy prawie z całego roku. Zdolna jestem, nie ma co. Był płacz i zgrzytanie zębów, ponieważ kopii zapasowych oczywiście nie miałam. Na szczęście udało mi się odzyskać posty dzięki wyszukiwarce Google. Minus jest taki, że trzeba je opublikować całkowicie od nowa, a linki na Facebooku i Google+ nie działają. Stopniowo posty te będą zatem wracać.

Oprócz zmian w wyglądzie samego motywu bloga, postanowiłam również zmienić formę postów. Nie będę już zamieszczać wstępów do przepisów w formie opisów – i tak nikt ich prawie nie czyta;P Zamiast tego będę wymieniać po prostu cechy danego ciasta czy deseru.


Te buchty z powidłami śliwkowymi są:
puszyste,
miękkie,
wilgotne,
lekkie,
bez laktozy, ale można użyć zwykłego mleka i masła,
średnio trudne do zrobienia i potrzebne jest do tego trochę cierpliwości.


Buchty z powidłami śliwkowymi (bez laktozy)

Składniki (na 16 bułeczek):
  • 450 g mąki
  • 5 g drożdży instant
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka bez laktozy (lub zwykłego), lekko podgrzanego
  • 60 g masła bez laktozy (lub zwykłego), rozpuszczonego i ostudzonego
  • ok. 200 g powideł śliwkowych


Do misy miksera przesiać mąkę. Dosypać: drożdże, cukier i sól. Następnie dodać jajko i mleko. Całość wyrobić na gładkie ciasto przy pomocy końcówki-haka, pod koniec dodając masło.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 0k. 1 1 /2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie, ciasto ponownie krótko zagnieść. Tortownicę o śr. 28 cm wysmarować tłuszczem.

Ciasto podzielić na 16 równych części. Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni na okrągły placek, na środku wyłożyć 1 łyżeczkę powideł i zlepić. Buchty układać na dnie tortownicy zlepieniem do dołu, w odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 40 min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger