Cukry Proste wracają po miesięcznej przerwie! I to w nowej odsłonie. Jak podobają się Wam zmiany? Wiem, że teraz 95% blogów jest w stonowanych szaro-czarnych barwach, ale to zupełnie do mnie nie przemawia, a przede wszystkim nie pasuje – u mnie musi być bardziej kolorowo:)
Niestety podczas zmiany
szablonu nieźle nabroiłam. Niechcący usunęłam przepisy prawie z całego roku. Zdolna
jestem, nie ma co. Był płacz i zgrzytanie zębów, ponieważ kopii zapasowych oczywiście
nie miałam. Na szczęście udało mi się odzyskać posty dzięki wyszukiwarce Google.
Minus jest taki, że trzeba je opublikować całkowicie od nowa, a linki na
Facebooku i Google+ nie działają. Stopniowo posty te będą zatem wracać.
Oprócz zmian w wyglądzie
samego motywu bloga, postanowiłam również zmienić formę postów. Nie będę już zamieszczać
wstępów do przepisów w formie opisów – i tak nikt ich prawie nie czyta;P Zamiast
tego będę wymieniać po prostu cechy danego ciasta czy deseru.
Te buchty z powidłami śliwkowymi
są:
puszyste,
miękkie,
wilgotne,
lekkie,
bez laktozy, ale można
użyć zwykłego mleka i masła,
średnio trudne do
zrobienia i potrzebne jest do tego trochę cierpliwości.
Buchty z powidłami
śliwkowymi (bez laktozy)
Składniki (na 16
bułeczek):
- 450 g mąki
- 5 g drożdży instant
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 200 ml mleka bez laktozy (lub zwykłego), lekko podgrzanego
- 60 g masła bez laktozy (lub zwykłego), rozpuszczonego i ostudzonego
- ok. 200 g powideł śliwkowych
Do misy miksera przesiać
mąkę. Dosypać: drożdże, cukier i sól. Następnie dodać jajko i mleko. Całość
wyrobić na gładkie ciasto przy pomocy końcówki-haka, pod koniec dodając masło.
Miskę przykryć ściereczką
i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 0k. 1 1 /2 h, aż ciasto podwoi
swoją objętość.
Po tym czasie, ciasto
ponownie krótko zagnieść. Tortownicę o śr. 28 cm wysmarować tłuszczem.
Ciasto podzielić
na 16 równych części. Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni na okrągły placek, na
środku wyłożyć 1 łyżeczkę powideł i zlepić. Buchty układać na dnie tortownicy zlepieniem
do dołu, w odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do
wyrastania na 40 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!