2.12.17

Buchty z powidłami śliwkowymi (bez laktozy)


Cukry Proste wracają po miesięcznej przerwie! I to w nowej odsłonie. Jak podobają się Wam zmiany? Wiem, że teraz 95% blogów jest w stonowanych szaro-czarnych barwach, ale to zupełnie do mnie nie przemawia, a przede wszystkim nie pasuje – u mnie musi być bardziej kolorowo:)

Niestety podczas zmiany szablonu nieźle nabroiłam. Niechcący usunęłam przepisy prawie z całego roku. Zdolna jestem, nie ma co. Był płacz i zgrzytanie zębów, ponieważ kopii zapasowych oczywiście nie miałam. Na szczęście udało mi się odzyskać posty dzięki wyszukiwarce Google. Minus jest taki, że trzeba je opublikować całkowicie od nowa, a linki na Facebooku i Google+ nie działają. Stopniowo posty te będą zatem wracać.

Oprócz zmian w wyglądzie samego motywu bloga, postanowiłam również zmienić formę postów. Nie będę już zamieszczać wstępów do przepisów w formie opisów – i tak nikt ich prawie nie czyta;P Zamiast tego będę wymieniać po prostu cechy danego ciasta czy deseru.


Te buchty z powidłami śliwkowymi są:
puszyste
miękkie
wilgotne
lekkie
bez laktozy, ale można użyć zwykłego mleka i masła
średnio trudne do zrobienia i potrzebne jest do tego trochę cierpliwości


Buchty z powidłami śliwkowymi (bez laktozy)

Składniki (na 16 bułeczek):
  • 450 g mąki
  • 5 g drożdży instant
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka bez laktozy (lub zwykłego), lekko podgrzanego
  • 60 g masła bez laktozy (lub zwykłego), rozpuszczonego i ostudzonego
  • ok. 200 g powideł śliwkowych


Do misy miksera przesiać mąkę. Dosypać: drożdże, cukier i sól. Następnie dodać jajko i mleko. Całość wyrobić na gładkie ciasto przy pomocy końcówki-haka, pod koniec dodając masło.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 0k. 1 1 /2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie, ciasto ponownie krótko zagnieść. Tortownicę o śr. 28 cm wysmarować tłuszczem.

Ciasto podzielić na 16 równych części. Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni na okrągły placek, na środku wyłożyć 1 łyżeczkę powideł i zlepić. Buchty układać na dnie tortownicy zlepieniem do dołu, w odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 40 min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

18 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu to drożdżowe bułeczki - zwał jak zwał rodzinka lubi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę wszystko to to samo - ważne, że jest pyszka:)

      Usuń
  3. Ooo! To musi być naprawdę wspaniały smak.
    Chętnie wypróbuję niebawem.
    Super! Wyglądają kusząco.
    Pozdrawiam weekendowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takich nie jadłam :) Z powidłami musza być mega :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudnie i na pewno smakowały genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają i tak świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno nie robiłam drożdżowego. Pyszne buchty, poproszę o jedną 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podoba! Zarówno nowa odsłona bloga jak i buchty :D
    A ja opisy zawsze czytam :D

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam takie bułeczki, i właśnie najlepsze są do nich powidła <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobrze, że udało się odzyskać przepisy :)
    Widziałam to ciasto na Instagramie, przyciąga! Jedną bułeczkę chętnie bym teraz skosztowała, a powidła śliwkowe uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest pięknie, ładne zmiany na taki jasny, subtelny wygląd :)
    Wyobrażamy sobie to załamanie jak coś poszło nie tak podczas przeróbki szablonu :/
    Przepis świetny u bułeczki przeurocze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że napisałyście "subtelny", bo ja się cały czas zastanawiam, czy nie za pstrokaty;)

      Usuń
  12. Olu kolejna pyszna propozycja , mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja czytam...
    Nowy blog prezentuje się pięknie :)
    A buchty musiały smakować obłędnie!

    Cieszę się, że wróciłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bułeczki wyglądają obłędnie !

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger