8.12.17

Bezmleczny piernik marchewkowy


Ten piernik marchewkowy jest:
bardzo łatwy do zrobienia,
wilgotny,
pulchny,
bez nabiału,
+ długo zachowuje świeżość.


Bezmleczny piernik marchewkowy

Składniki (na keksówkę o poj. 1 1/2 l):
  • 3 jajka
  • 240 g cukru
  • 180 ml oleju rzepakowego
  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta soli
  • 500 g marchewki


Jajka utrzeć z cukrem. Dolać olej.

Mąkę przesiać z: proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i solą, połączyć z masą jajeczną.

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do reszty składników.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 75 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger