Ten piernik marchewkowy jest:
bardzo
łatwy do zrobienia,
wilgotny,
pulchny,
bez nabiału,
+
długo zachowuje świeżość.
Bezmleczny piernik marchewkowy
Składniki (na keksówkę o poj. 1 1/2 l):
- 3 jajka
- 240 g cukru
- 180 ml oleju rzepakowego
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- szczypta soli
- 500 g marchewki
Jajka utrzeć z cukrem.
Dolać olej.
Mąkę przesiać z: proszkiem
do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i solą, połączyć z masą
jajeczną.
Marchewkę obrać, zetrzeć
na tarce o drobnych oczkach i dodać do reszty składników.
Piec w piekarniku
rozgrzanym do 170°C przez 75 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!