Sablés à la vanille to francuskie ciasteczka, które są:
waniliowe,
kruche,
chrupiące,
i po prostu pyszne!
Kluczem do sukcesu jest to, aby mąkę miksować z resztą składników jedynie do momentu, aż całość zacznie przypominać piasek, czyli sablé po francusku.
*to jeden przepisów, który już był na blogu, ale niechcący go usunęłam
(źródło: Patisserie made simple
Edd Kimber)
Składniki (na 40 sztuk):
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 175 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 duże żółtka
- 400 g mąki, przesianej
- cukier trzcinowy do obtoczenia ciastek
Z laski wanilii wyskrobać nasionka i zmiksować je z masłem. Dosypać cukier i sól, miksować aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać żółtka i mąkę, miksować na niskich obrotach tylko do momentu aż całość będzie przypominać piasek.
Masę przełożyć na blat i
uformować z niej dwa wałki o średnicy 4 cm, owinąć każdy folią spożywczą i
schłodzić w lodówce przez ok. 3 h.
Wałki ciasta obtoczyć w cukrze
trzcinowym. Ostrym nożem kroić ciasteczka o grubości 1 1/2 cm i układać je na
blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec przez 20 – 25 min. w piekarniku
rozgrzanym do 160°C.
Tadam!