20.12.17

Sernik pistacjowy


Ten sernik pistacjowy jest:
bardzo kremowy,
aksamitny,
rozpływający się w ustach,
delikatnie pistacjowy dzięki włoskiej paście z tych orzechów,
i bardzo, bardzo pyszny!


Sernik pistacjowy

Składniki (na tortownicę 23 cm):

Spód
  • 200 g herbatników lub ciasteczek owsianych
  • 60 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
  • 1 kg sera do serników (użyłam Tesco)
  • 190 g cukru
  • 4 jajka
  • 190 g kremu pistacjowego (do kupienia np. tu)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 2 h przed pieczeniem sernika.

Piekarnik rozgrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Formę owinąć z zewnątrz dwukrotnie folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).

Ciasteczka rozdrobnić w blenderze (lub wałkiem) i wymieszać z masłem. Wylepić spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. i wyjąć z piekarnika.

Wszystkie składniki na masę serową zmiksować razem, aż się połączą. Przelać na podpieczony spód.

Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy (lub naczynia żaroodpornego) z wrzątkiem sięgającym do połowy ciasta i umieścić w piekarniku. Natychmiast zmniejszyć jego temperaturę do 150°C.

Piec przez 75 min.

Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h).

Ostudzony sernik wstawić na całą noc do lodówki, aby stężał.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger