Ten chlebek bananowo-dyniowy:
łatwo przygotować,
nie zawiera produktów odzwierzęcych,
jest wilgotny, miękki i pulchny.
Wegański chlebek bananowo-dyniowy
Składniki (na keksówkę 30 cm):
- 240 g mąki
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 szklanka puree dyniowego*
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 2 banany, rozgniecione widelcem
- 1/2 szklanki rodzynek, opcjonalnie
Z dyni należy usunąć pestki i pokroić ją w paski lub mniejsze kawałki. Ułożyć na papierze do pieczenia skórką do dołu i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C do miękkości (ok. 45 min.). Ostudzić, a następnie miąższ oddzielić od skórki łyżką i zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Dno i boki keksówki wyłożyć papierem do
pieczenia.
Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon
i imbir. Dosypać cukier.
Puree dyniowe zmiksować z olejem, mlekiem i bananami. Dodać stopniowo suche
składniki. Na koniec dorzucić rodzynki.
Piec przez 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!