31.12.17

Wegański chlebek bananowo-dyniowy


Ten chlebek bananowo-dyniowy:
łatwo przygotować,
nie zawiera produktów odzwierzęcych,
jest wilgotny, miękki i pulchny.


Wegański chlebek bananowo-dyniowy

Składniki (na keksówkę 30 cm):
  • 240 g mąki
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 szklanka puree dyniowego*
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 banany, rozgniecione widelcem
  • 1/2 szklanki rodzynek, opcjonalnie


 *Jak zrobić puree dyniowe?  
Z dyni należy usunąć pestki i pokroić ją w paski lub mniejsze kawałki. Ułożyć na papierze do pieczenia skórką do dołu  i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C do miękkości (ok. 45 min.). Ostudzić, a następnie miąższ oddzielić od skórki łyżką i zmiksować blenderem na jednolitą masę.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Dno i boki keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.

Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i imbir. Dosypać cukier.

Puree dyniowe zmiksować z olejem, mlekiem i bananami. Dodać stopniowo suche składniki. Na koniec dorzucić rodzynki.

Piec przez 45 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger