Magdalenki miodowo-piernikowe są:
miękkie,
delikatne,
z wyraźnym posmakiem przyprawy korzennej i miodu,
bardzo łatwe do zrobienia, ale masa potrzebuje nocy w lodówce.
Magdalenki miodowo-piernikowe
Składniki (na ok. 10 sztuk):
- 65 g masła
- 2 łyżeczki miodu
- 2 jajka
- 85 g cukru
- 85 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- szczypta soli
Masło rozpuścić z miodem, lekko ostudzić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i solą.
Jajka zmiksować z cukrem, aż masa zrobi się jasna i podwoi swoją objętość.
Do masy jajecznej dodać stopniowo suche składniki. Dolać jeszcze ciepłe masło z miodem.
Gdy całość osiągnie temperaturę pokojową, miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
W każde wgłębienie formy do magdalenek nałożyć po czubatej łyżeczce masy.
Piec przez 15 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!