6.1.18

Magdalenki miodowo-piernikowe


Magdalenki miodowo-piernikowe są:
miękkie,
delikatne,
z wyraźnym posmakiem przyprawy korzennej i miodu,
bardzo łatwe do zrobienia, ale masa potrzebuje nocy w lodówce.



Magdalenki miodowo-piernikowe

Składniki (na ok. 10 sztuk):
  • 65 g masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 jajka
  • 85 g cukru
  • 85 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • szczypta soli


Masło rozpuścić z miodem, lekko ostudzić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i solą.

Jajka zmiksować z cukrem, aż masa zrobi się jasna i podwoi swoją objętość.

Do masy jajecznej dodać stopniowo suche składniki. Dolać jeszcze ciepłe masło z miodem.

Gdy całość osiągnie temperaturę pokojową, miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. 

W każde wgłębienie formy do magdalenek nałożyć po czubatej łyżeczce masy.

Piec przez 15 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger