niedziela, 13 grudnia 2015

Rogale drożdżowe (bez jajek, mleka i masła)

Chwila wytchnienia od bożonarodzeniowych wypieków... 
Nie macie już dość wszechobecnych przepisów na śledzie, pierogi czy pierniki? Mnie bliżej do Grincha niż do Ktosiów, więc jestem już zmęczona tym przedświątecznym szaleństwem.

Książkę pt. O Chlebie cudownej Elizy Mórawskiej kupiłam w wakacje, ale dopiero teraz w końcu postanowiłam wypróbować z niej pierwszy przepis. Upiekłam przepyszne puszyste rogale drożdżowe z chrupiącą skórką.  Nie zawierają jajek, mleka ani masła. Robi się je dosyć łatwo, szybko i przyjemnie (jak na drożdżowe wypieki;)). Do takich rogali, które mają tylko odrobinę cukru, pasują wszystkie dodatki - zarówno słodkie, jak i słone. Z miodem czy jajecznicą smakują po prostu wybornie!

Rogale drożdżowe (bez jajek, mleka i masła)
(źródło: O chlebie Eliza Mórawska)
Składniki (na 6 lub 8 sztuk):
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 400 g mąki pszennej dowolnego typu
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
Ponadto
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4 łyżki wody
Mąkę wymieszać z: drożdżami, cukrem i solą. Mieszając, najlepiej mikserem, powoli wlewać wodę i oliwę (powstanie dosyć luźne ciasto). Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1 h lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i uformować z niego (rękami lub wałkiem) okrąg o grubości 1 - 2 cm. Ostrym nożem zrobić w nim 3 lub 4 nacięcia przez środek, tak by podzielić je następnie na 6 lub 8 równych trójkątów. Każdy zwinąć, zaczynając od dłuższego boku.  Rogale ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrastania na 30 min.
Wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować rogale.
Wstawić blachę do piekarnika, a jego ścianki spryskać wodą. Piec przez 20 - 30 min. w 190 st.
Tadam!

15 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis:) Pomimo braku jajek, masła i mleka jak widać się upiekły:)Ciekawe jak smakują;)

    OdpowiedzUsuń
  2. można użyć mąki bezglutenowej? mam alergie na pszenice :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że nigdy nie piekłam bezglutenowych wypieków na drożdżach, ale na blogu natchniona.pl znalazłam takie rady:

      "Pozwól, że udzielę Ci kilku wskazówek dotyczących bezglutenowych wypieków drożdżowych:

      ¨ Po pierwsze: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Mleko, woda mogą być podgrzane.

      ¨ Kiedy odstawiasz ciasto do wyrośnięcia, wybierz naprawdę ciepłe miejsce i pozwól mu leżakować tyle czasu ile podane jest w przepisie. Nie zrażaj się jeżeli ciasto na początku nie będzie chciało rosnąć. Ja od jakiegoś czasu stosuję moją metodę ogrzewania termoforem. Rozgrzany kładę na misce (z zaczynem lub ciastem) przykrytej wilgotną ściereczką.

      ¨ Mąkę zawsze przesiej (ja często robię to kilkukrotnie) i wsypuj stopniowo. Z reguły ciasto powinno być dość luźne.

      ¨ Pamiętaj, że wypieki bezglutenowe, a zwłaszcza pieczywo, najlepsze są pierwszego dnia."

      :)

      Usuń
  3. Jak pięknie wyrosły :) Jeśli chodzi o użycie mąki bezglutenowej to nie może być każda. Przepisy zawsze trzeba modyfikować bo nie wystarczy tylko zmienić mąkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam ! Jeszcze tylko kubas kawki i jestem w moim małym prywatnym niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie sądziłam, że to w ogóle możliwe. Pyysznie wyglądają, muszę zrobić koniecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast męczyć się z nadzieniem, po upieczeniu przeciąć i samemu posmarować czym dusza zapragnie. I love it!

    OdpowiedzUsuń
  7. nie ma jajek,,masła,no i mleka,,coś innego

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, są cudowne! I bez jajek? Daj jednego :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ale fajne :) porywamy 2 rogale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękne rogale, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. The post is so wondeful! I love it so much:)

    irenethayer.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)