Chwila wytchnienia od bożonarodzeniowych wypieków...
Nie macie już dość wszechobecnych przepisów na śledzie, pierogi czy pierniki? Mnie bliżej do Grincha niż do Ktosiów, więc jestem już zmęczona tym przedświątecznym szaleństwem.
Książkę pt. O Chlebie cudownej Elizy Mórawskiej kupiłam w wakacje, ale dopiero teraz w końcu postanowiłam wypróbować z niej pierwszy przepis. Upiekłam przepyszne puszyste rogale drożdżowe z chrupiącą skórką. Nie zawierają jajek, mleka ani masła. Robi się je dosyć łatwo, szybko i przyjemnie (jak na drożdżowe wypieki;)). Do takich rogali, które mają tylko odrobinę cukru, pasują wszystkie dodatki - zarówno słodkie, jak i słone. Z miodem czy jajecznicą smakują po prostu wybornie!
Nie macie już dość wszechobecnych przepisów na śledzie, pierogi czy pierniki? Mnie bliżej do Grincha niż do Ktosiów, więc jestem już zmęczona tym przedświątecznym szaleństwem.
Książkę pt. O Chlebie cudownej Elizy Mórawskiej kupiłam w wakacje, ale dopiero teraz w końcu postanowiłam wypróbować z niej pierwszy przepis. Upiekłam przepyszne puszyste rogale drożdżowe z chrupiącą skórką. Nie zawierają jajek, mleka ani masła. Robi się je dosyć łatwo, szybko i przyjemnie (jak na drożdżowe wypieki;)). Do takich rogali, które mają tylko odrobinę cukru, pasują wszystkie dodatki - zarówno słodkie, jak i słone. Z miodem czy jajecznicą smakują po prostu wybornie!
Rogale drożdżowe (bez jajek, mleka i masła)
(źródło: O chlebie Eliza Mórawska)
Składniki (na 6 lub 8 sztuk):
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 400 g mąki pszennej dowolnego typu
- 250 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
Ponadto
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 4 łyżki wody
Mąkę wymieszać z: drożdżami, cukrem i solą. Mieszając, najlepiej mikserem, powoli wlewać wodę i oliwę (powstanie dosyć luźne ciasto). Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1 h lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i uformować z niego (rękami lub wałkiem) okrąg o grubości 1 - 2 cm. Ostrym nożem zrobić w nim 3 lub 4 nacięcia przez środek, tak by podzielić je następnie na 6 lub 8 równych trójkątów. Każdy zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Rogale ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrastania na 30 min.
Wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować rogale.
Wstawić blachę do piekarnika, a jego ścianki spryskać wodą. Piec przez 20 - 30 min. w 190 st.