18.12.15

Piernikowe magdalenki z płatkami czekolady

Magdalenki w świątecznym klimacie - z dodatkiem przyprawy piernikowej i czekolady. Są banalnie łatwe do zrobienia i mało pracochłonne. Wychodzą puszyste, mięciutkie i delikatne.


Piernikowe magdalenki z płatkami czekolady

Składniki (na 12 sztuk):
  • 55 g cukru
  • 2 jajka
  • 70 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 50 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 2 łyżeczki płatków czekoladowych Decorada Delecta

Metalową formę do magdalenek wsadzić do lodówki na kilka godzin (lub całą noc) przed pieczeniem.

Cukier zmiksować z jajkami. Dodać masło. Mąkę, przyprawę piernikową i proszek do pieczenia połączyć razem, przesiać i dodać do masy jajeczno-maślanej. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Schłodzoną formę spryskać olejem w spreju lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. W każde wgłębienie nałożyć po czubatej łyżce masy.

Piec przez ok 15 min.

Tadam!

Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger