Piernikowe magdalenki z płatkami czekolady
Składniki (na 12 sztuk):
- 55 g cukru
- 2 jajka
- 70 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 50 g mąki
- 1 1/4 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 łyżeczki płatków czekoladowych Decorada Delecta
Metalową formę do magdalenek wsadzić do lodówki na kilka godzin (lub całą noc) przed pieczeniem.
Cukier zmiksować z jajkami. Dodać masło. Mąkę, przyprawę piernikową i proszek do pieczenia połączyć razem, przesiać i dodać do masy jajeczno-maślanej. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Schłodzoną formę spryskać olejem w spreju lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. W każde wgłębienie nałożyć po czubatej łyżce masy.
Piec przez ok 15 min.
Tadam!