27.12.15

Placek drożdżowy w kruszonką

Święta, Święta i po Świętach. Tyle przygotowań - pieczenia pierników, gotowania bigosu, szukania prezentów - i już po wszystkim.

Mistrzynią w pieczeniu placka drożdżowego jest bezsprzecznie moja Babcia, ale dziś zapraszam Was na moją - równie pyszną - wersję tego wypieku. Ciasto jest cuuudownie puszyste, mięciutkie i maślane. Posypane mnóstwem słodkiej kruszonki. Z kubkiem kakao lub herbaty smakuje wspaniale. I żadne eleganckie desery nie mogą się z nim równać:)

 
Placek drożdżowy w kruszonką
 
Składniki (na keksówkę):
  • 300 g mąki
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 60 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 2 - 3 garści rodzynek, opcjonalnie
Kruszonka
  • 65 g cukru
  • 65 g mąki
  • 50 g masła
 
Mąkę przesiać z drożdżami do misy miksera. Dodać po kolei pozostałe składniki (masło i rodzynki na końcu) i zagnieść przy pomocy miksera z końcówką-hakiem na gładkie ciasto (wyjdzie klejące i niezbyt gęste). Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 h lub do podwojenia objętości ciasta.
 
Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść (wystarczy dosłownie 30 sek.) i przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę rozetrzeć razem między placami i posypać wierzch ciasta. Odstawić do wyrastania na kolejne 30 min.
 
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 35 min., do tzw. suchego patyczka.
 
Tadam!
 

21 komentarzy:

  1. Ciasto drożdżowe bardzo lubimy :D Najbardziej z dodatkiem rabarbaru lub innego kwaśnego owocu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie bez owoców też jest mega:D

      Usuń
  2. lubię takie puszyste ciacha. Drożdżowe koniecznie z owocami i lukrem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna klasyka :) Chociaż zazwyczaj u mnie drożdżowe to takie z mniejszą ilością ciasta, a za to z mnóstwem owoców albo innego nadzienia :) U Ciebie też bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oo tak,taki drozdzowiec najlepszy !

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowe i kruszonka to smak raju w gębie <3 I do tego mleczko! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Drożdżówka z kruszonką to moje ulubione ciacho. :) Takie niepozorne, a smakuje nieziemsko. <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Dokładnie! Nie ma nic lepszego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedno z najlepszych ciast ever ! I na świeżo i jak już trochę czerstwawe się robi :} Tylko kubas mleka z miodem albo kawy i ja jestem już w moim osobistym małym niebie :}

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, uwielbiam! Najlepsze ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Do tego kubek kakao i pełnia szczęścia!

    OdpowiedzUsuń
  11. oj pyszne to ciasto było!!!!już chcę następne

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj tak, babcine drożdżówki biją na głowę wszystko inne :)
    Twoja wyszła niesamowicie puszysta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie ma dla mnie nic wspanialszego niż kawałek ciepłej domowej drożdżówki urywanej prosto z foremki :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie placki. Najlepiej w towarzystwie kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmmm!!!!! Czuję ten zapach ciasta drożdżowego.......

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię ! kojarzy mi się z latem :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger