Wszystkiego najsłodszego w nowym roku! Po tym, jak zapomniałam dodać do tych muffinów jajek, moim noworocznym postanowieniem jest piec częściej wegańskie słodkości. Są równie smaczne i może uda mi się przekonać do nich także zajadłych mięsożerców:)
2016 rozpoczynam zatem od muffinów bananowych bez jajek, masła czy mleka, które wyszły naprawdę smaczne - puszyste, mięciutkie, z delikatnym posmakiem syropu klonowego.
Wegańskie muffiny bananowo-klonowe
Składniki (na 4 sztuki):
- 1 szklanka mąki*
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 bardzo dojrzały duży banan, rozgnieciony widelcem
*moja szklanka ma 237 ml
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Wszystkie składniki zmiksować razem.
Masą napełnić papilotki.
Piec przez ok. 25 min., do tzw. suchego patyczka.