25.2.21

Chlebek bananowy z kremem ciasteczkowym



Chlebek bananowy z kremem ciasteczkowym jest:
bardzo łatwy i szybki do zrobienia,
pulchny i wilgotny,
delikatnie bananowy z posmakiem ciasteczek i nutą cynamonu
+ długo zachowuje świeżość
.

PS Upiekłam go, ponieważ krem ciasteczkowy kupiony w Biedronce nie nadawał się do zjedzenia łyżką prosto ze słoika;)



Chlebek bananowy z kremem ciasteczkowym

Składniki (na keksówkę 22 cm):

  • 110 g masła, miękkiego
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
  • 150 g kremu ciasteczkowego (cookie cream, biscoff; do kupienia w supermarketach i czasem w dyskontach)
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli



Piekarnik rozgrzać do 160°C. Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem przez ok. 3 min. Dodać kolejno: jajka, banany i krem.

Suche składniki przesiać razem i dodać do masy bananowej.

Ciasto przełożyć do formy.

Piec przez 7080 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger