Chlebek bananowy z kremem ciasteczkowym jest:
bardzo łatwy i szybki do zrobienia,
pulchny i wilgotny,
delikatnie bananowy z posmakiem ciasteczek i nutą cynamonu
+ długo zachowuje świeżość.
PS Upiekłam go, ponieważ krem ciasteczkowy kupiony w Biedronce nie nadawał się do zjedzenia łyżką prosto ze słoika;)
pulchny i wilgotny,
delikatnie bananowy z posmakiem ciasteczek i nutą cynamonu
+ długo zachowuje świeżość.
PS Upiekłam go, ponieważ krem ciasteczkowy kupiony w Biedronce nie nadawał się do zjedzenia łyżką prosto ze słoika;)
Chlebek bananowy z kremem ciasteczkowym
Składniki (na keksówkę 22 cm):
- 110 g masła, miękkiego
 - 70 g cukru
 - 2 jajka
 - 3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
 - 150 g kremu ciasteczkowego (cookie cream, biscoff; do kupienia w supermarketach i czasem w dyskontach)
 - 200 g mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - szczypta soli
 
Piekarnik rozgrzać do 160°C. Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem przez ok. 3 min. Dodać kolejno: jajka, banany i krem.
Suche składniki przesiać razem i dodać do masy bananowej.
Ciasto przełożyć do formy.
Piec przez 70–80 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!