18.2.21

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i cynamonem


Ciasto marchewkowe z rodzynkami i cynamonem jest:
bardzo łatwe i szybkie do zrobienia,
bez białego cukru,
wilgotne, pulchne, aromatyczne,
pyszne!


Ciasto marchewkowe z rodzynkami i cynamonem

Składniki (na keksówkę 22 cm):

  • 250 g marchewki, startej na tarce o dużych oczkach
  • 2 jajka
  • 140 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 100 g rodzynek
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej



Piekarnik rozgrzać do 150°C. Keksówkę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka zmiksować z olejem, a następnie dodać: cukier, marchewkę i rodzynki.

Resztę składników przesiać razem, a następnie dosypać do mokrych.

Masę przełożyć do formy.

Piec przez ok. 70 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger