Ciasto marchewkowe z rodzynkami i cynamonem jest:
bardzo łatwe i szybkie do zrobienia,
bez białego cukru,
wilgotne, pulchne, aromatyczne,
pyszne!
Składniki (na keksówkę 22 cm):
- 250 g marchewki, startej na tarce o dużych oczkach
- 2 jajka
- 140 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 200 g cukru trzcinowego
- 100 g rodzynek
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
Piekarnik rozgrzać do 150°C. Keksówkę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka zmiksować z olejem, a następnie dodać: cukier, marchewkę i rodzynki.
Resztę składników przesiać razem, a następnie dosypać do mokrych.
Masę przełożyć do formy.
Piec przez ok. 70 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!