Churros:
deser pochodzący z Hiszpanii, popularny nie tylko na całym Półwyspie Iberyjskim, ale i w Ameryce Łacińskiej czy USA,
ciasto parzone wyciskane z rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i smażone w głębokim tłuszczu,
posypane cukrem z cynamonem i podawane często z gęstą gorącą czekoladą lub sosem karmelowym,
łatwe do zrobienia,
ciasto parzone wyciskane z rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i smażone w głębokim tłuszczu,
posypane cukrem z cynamonem i podawane często z gęstą gorącą czekoladą lub sosem karmelowym,
łatwe do zrobienia,
pyszna alternatywa dla pączków w Tłusty czwartek;)

Churros
Składniki:
W garnku zagotować: wodę, masło, cukier i sól, aż składniki rozpuszczą się. Dodać mąkę i cynamon. Zdjąć z palnika i utrzeć drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
Do masy wbić jajka jedno po drugim i zmiksować na gładką masę.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki (u mnie Wilton 1M).
Olej rozgrzać do temperatury 175ºC. Na olej wyciskać churros długości 10–12 cm (odcinając ciasto od rękawa nożyczkami), smażyć po 2 min. z każdej strony, do złotego brązu.
Odsączyć na ręczniku papierowym.
W głębokim talerzu wymieszać cukier z cynamonem i obtoczyć w nim jeszcze ciepłe (ale niegorące) churros.
Tadam!
Churros
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki (50 g) masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- ok. 500 ml oleju do smażenia
- drobny cukier wymieszany z cynamonem
W garnku zagotować: wodę, masło, cukier i sól, aż składniki rozpuszczą się. Dodać mąkę i cynamon. Zdjąć z palnika i utrzeć drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
Do masy wbić jajka jedno po drugim i zmiksować na gładką masę.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki (u mnie Wilton 1M).
Olej rozgrzać do temperatury 175ºC. Na olej wyciskać churros długości 10–12 cm (odcinając ciasto od rękawa nożyczkami), smażyć po 2 min. z każdej strony, do złotego brązu.
Odsączyć na ręczniku papierowym.
W głębokim talerzu wymieszać cukier z cynamonem i obtoczyć w nim jeszcze ciepłe (ale niegorące) churros.
Tadam!