11.2.21

Churros



Churros:
deser pochodzący z Hiszpanii, popularny nie tylko na całym Półwyspie Iberyjskim, ale i w Ameryce Łacińskiej czy USA,
ciasto parzone wyciskane z rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i smażone w głębokim tłuszczu,
posypane cukrem z cynamonem i podawane często z gęstą gorącą czekoladą lub sosem karmelowym,
łatwe do zrobienia,
pyszna alternatywa dla pączków w Tłusty czwartek;) 



Churros

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki (50 g) masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
Ponadto
  • ok. 500 ml oleju do smażenia
  • drobny cukier wymieszany z cynamonem



W garnku zagotować: wodę, masło, cukier i sól, aż składniki rozpuszczą się. Dodać mąkę i cynamon. Zdjąć z palnika i utrzeć drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.

Do masy wbić jajka jedno po drugim i zmiksować na gładką masę.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki (u mnie Wilton 1M).

Olej rozgrzać do temperatury 175ºC. Na olej wyciskać churros długości 1012 cm (odcinając ciasto od rękawa nożyczkami), smażyć po 2 min. z każdej strony, do złotego brązu.

Odsączyć na ręczniku papierowym.

W głębokim talerzu wymieszać cukier z cynamonem i obtoczyć w nim jeszcze ciepłe (ale niegorące) churros.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger