Wegańskie leniwe z tofu:
to kluskowa klasyka w wersji roślinnej,
łatwe i szybkie do zrobienia,
idealne na słodki obiad.
Wegańskie leniwe z tofu
(źródło: Roślinna kuchnia polska Ida Kulawik)
Składniki (na 1 porcję):
- 1 kostka (180 g) tofu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
Tofu pokroić w kostkę, wrzucić do miski i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, a następnie zagnieść dłońmi na zbitą masę.
Na stolnicy oprószonej mąką formować z ciasta wałek o grubości ok. 3 cm, lekko spłaszczyć i ostrym nożem kroić ukośnie kawałki o szerokości ok. 1 1 /2 cm.
Leniwe wrzucić do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gdy kluski wypłyną na wierzch, odczekać jeszcze 2 min. i wyjąć.
Podawać np. z: roztopioną roślinną margaryną, śmietanką lub jogurtem oraz cukrem lub syropem klonowym.
Tadam!