4.3.21

Bath Buns Mary Berry


Bath Buns:
czyli tradycyjny angielski wypieki z miasta Bath, którego historia sięga XVIII w.,
to drożdżowe bułeczki z dużą ilością rodzynek w środku oraz pokruszonym cukrem na wierzchu,
były uwielbiane przez Jane Austen.


Bath Buns 
(źródło: 100 cakes and bakes Mary Barry)

Składniki (na 8–10 sztuk):

  • 450 g mąki chlebowej
  • 7 g drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 g cukru
  • 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 2 duże jajka
  • 150 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 175 g rodzynek sułtanek (dodałam 160 g)
Ponadto
  • 1 roztrzepane jajko
  • cukier perlisty lub pokruszony w kostkach




W misie miksera umieścić: mąkę, drożdże, sól i cukier, wymieszać. Dodać: masło, jajka i mleko. Całość zacząć zagniatać przy pomocy końcówki-haka, pod koniec dodając rodzynki i czekając aż połączą się z resztą składników.

Ciasto przełożyć na blat i zagniatać przez ok. 5 min., aż będzie elastyczne.

Z ciasta ulepić kulę, włożyć do misy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1–2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz krótko.

Podzielić ciasto na 8 lub 10 równych części i z każdej uformować bułeczkę.

Bułeczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na drugie wyrastanie na ok. 30 min.

Piekarnik rozgrzać do 190°C.

Bułeczki posmarować jajkiem i posypać cukrem.

Piec przez ok. 15 min., aż będą rumiane.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger