Bath Buns:
czyli tradycyjny angielski wypieki z miasta Bath, którego historia sięga XVIII w.,
to drożdżowe bułeczki z dużą ilością rodzynek w środku oraz pokruszonym cukrem na wierzchu,
były uwielbiane przez Jane Austen.
Bath Buns
(źródło: 100 cakes and bakes Mary Barry)
Składniki (na 8–10 sztuk):
- 450 g mąki chlebowej
- 7 g drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka soli
- 50 g cukru
- 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 2 duże jajka
- 150 ml mleka, lekko podgrzanego
- 175 g rodzynek sułtanek (dodałam 160 g)
Ponadto
- 1 roztrzepane jajko
- cukier perlisty lub pokruszony w kostkach
W misie miksera umieścić: mąkę, drożdże, sól i cukier, wymieszać. Dodać: masło, jajka i mleko. Całość zacząć zagniatać przy pomocy końcówki-haka, pod koniec dodając rodzynki i czekając aż połączą się z resztą składników.
Ciasto przełożyć na blat i zagniatać przez ok. 5 min., aż będzie elastyczne.
Z ciasta ulepić kulę, włożyć do misy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1–2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz krótko.
Podzielić ciasto na 8 lub 10 równych części i z każdej uformować bułeczkę.
Bułeczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na drugie wyrastanie na ok. 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 190°C.
Bułeczki posmarować jajkiem i posypać cukrem.
Piec przez ok. 15 min., aż będą rumiane.
Tadam!