Sernik z figami Yotama Ottolenghiego:
jest łatwy do zrobienia,
składa się z trzech warstw: ciasteczkowo-orzechowego spodu, nadzienia z gotowanych w soku pomarańczowym suszonych fig z cynamonem oraz dosyć lekkiej masy serowej z nutką pomarańczy,
podczas pieczenia trochę rośnie, a w czasie stygnięcia opada,
wychodzi bardzo smaczny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTihHTDfYPBmLyYwOH8Q2Yw6k_AelAcxZQZpg3oVL9OwxZoJ_tprgN4shIW-zcvWT9-sDIzkkwajVvfPef_GDV86Gr8QiyoMKgmKfGYbZ7USs6UZXEQgBkG5gupgNxJboTxPWTp_4QSQE/s16000/sernikzfigami-2329-2.JPG)
Sernik z figami
(źródło: Słodko Yotam Ottolenghi, Helen Goh)
Składniki (na tortownicę 23 cm):
Spód
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dno i boki tortownicy natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby wystawał 4–5 cm ponad krawędź.
Ciasteczka i orzechy rozdrobnić w blenderze (na konsystencję piasku) i wymieszać z masłem. Wylepić spód tortownicy. Wstawić do lodówki na min. 20 min.
Do średniego rondla umieścić: figi, sok, cynamon i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu ok. 10 min., aż większość płynu odparuje, ale mieszanina będzie nadal wilgotna. Wyjąć korę cynamonową. Ostudzić.
Twaróg zmiksować na gładko, a następnie dodać: mascarpone, cukier, skórkę pomarańczową, żółtka i ekstrakt.
W osobnej misce białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo wmieszać do masy serowej.
Na schłodzony spód wyłożyć równomiernie nadzienie figowe, a następnie masę serową.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (lub 160°C z termoobiegiem) przez 75–80 min., aż brzegi zrumienią się, a środek będzie tylko trochę ścięty.
Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik przez ok. 1 h.
Wyjąć sernik, zostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia, a następnie wstawić na 4 h lub całą noc do lodówki, aby stężał.
jest łatwy do zrobienia,
składa się z trzech warstw: ciasteczkowo-orzechowego spodu, nadzienia z gotowanych w soku pomarańczowym suszonych fig z cynamonem oraz dosyć lekkiej masy serowej z nutką pomarańczy,
podczas pieczenia trochę rośnie, a w czasie stygnięcia opada,
wychodzi bardzo smaczny.
Sernik z figami
(źródło: Słodko Yotam Ottolenghi, Helen Goh)
Składniki (na tortownicę 23 cm):
Spód
- 100 g ciasteczek pełnoziarnistych lub owsianych
- 80 g orzechów włoskich
- 60 g masła, stopionego
- 250 g miękkich suszonych fig, bez twardej szypułki i pokrojonych w kostkę
- 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 kawałek kory cynamonowej (zastąpiłam 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu)
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków
- 500 g twarogu sernikowego
- 500 g sera mascarpone
- 250 g cukru (dodałam 200 g)
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 4 duże jajka, żółtka i białka oddzielnie
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dno i boki tortownicy natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby wystawał 4–5 cm ponad krawędź.
Ciasteczka i orzechy rozdrobnić w blenderze (na konsystencję piasku) i wymieszać z masłem. Wylepić spód tortownicy. Wstawić do lodówki na min. 20 min.
Do średniego rondla umieścić: figi, sok, cynamon i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu ok. 10 min., aż większość płynu odparuje, ale mieszanina będzie nadal wilgotna. Wyjąć korę cynamonową. Ostudzić.
Twaróg zmiksować na gładko, a następnie dodać: mascarpone, cukier, skórkę pomarańczową, żółtka i ekstrakt.
W osobnej misce białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo wmieszać do masy serowej.
Na schłodzony spód wyłożyć równomiernie nadzienie figowe, a następnie masę serową.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (lub 160°C z termoobiegiem) przez 75–80 min., aż brzegi zrumienią się, a środek będzie tylko trochę ścięty.
Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik przez ok. 1 h.
Wyjąć sernik, zostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia, a następnie wstawić na 4 h lub całą noc do lodówki, aby stężał.
Tadam!