11.3.21

Sernik z figami Yotama Ottolenghiego



Sernik z figami Yotama Ottolenghiego:
jest łatwy do zrobienia,
składa się z trzech warstw: ciasteczkowo-orzechowego spodu, nadzienia z gotowanych w soku pomarańczowym suszonych fig z cynamonem oraz dosyć lekkiej masy serowej z nutką pomarańczy,
podczas pieczenia trochę rośnie, a w czasie stygnięcia opada,
wychodzi bardzo smaczny
.



Sernik z figami
(źródło: Słodko Yotam Ottolenghi, Helen Goh)

Składniki (na tortownicę 23 cm):

Spód
  • 100 g ciasteczek pełnoziarnistych lub owsianych
  • 80 g orzechów włoskich
  • 60 g masła, stopionego
Nadzienie figowe
  • 250 g miękkich suszonych fig, bez twardej szypułki i pokrojonych w kostkę
  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 kawałek kory cynamonowej (zastąpiłam 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu)
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
Masa serowa
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 500 g sera mascarpone
  • 250 g cukru (dodałam 200 g)
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 4 duże jajka, żółtka i białka oddzielnie
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dno i boki tortownicy natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby wystawał 45 cm ponad krawędź.

Ciasteczka i orzechy rozdrobnić w blenderze (na konsystencję piasku) i wymieszać z masłem. Wylepić spód tortownicy. Wstawić do lodówki na min. 20 min.

Do średniego rondla umieścić: figi, sok, cynamon i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu ok. 10 min., aż większość płynu odparuje, ale mieszanina będzie nadal wilgotna. Wyjąć korę cynamonową. Ostudzić.

Twaróg zmiksować na gładko, a następnie dodać: mascarpone, cukier, skórkę pomarańczową, żółtka i ekstrakt.

W osobnej misce białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo wmieszać do masy serowej.

Na schłodzony spód wyłożyć równomiernie nadzienie figowe, a następnie masę serową.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (lub 160°C z termoobiegiem) przez 7580 min., aż brzegi zrumienią się, a środek będzie tylko trochę ścięty.

Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik przez ok. 1 h.

Wyjąć sernik, zostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia, a następnie  wstawić na 4 h lub całą noc do lodówki, aby stężał.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger