Tarte aux pommes, czyli francuska tarta z jabłkami:
jest łatwa do zrobienia;składa się z: kruchego ciasta, aksamitnej masy śmietanowej i kawałków owoców;
wychodzi bardzo smaczna.
Francuska tarta z jabłkami i śmietaną
(źródło: Szarlotki Janneke Philippi)
Składniki (tortownica 24 cm):
Zagnieść ciasto z: masła, 100 g cukru, mąki i 1 jajka. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Składniki (tortownica 24 cm):
- 100 g masła, w temp. pokojowej
- 150 g cukru
- 200 g mąki, przesianej
- 3 jajka
- 125 g gęstej śmietany
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 duże jabłko deserowe (lub 2 małe)
Zagnieść ciasto z: masła, 100 g cukru, mąki i 1 jajka. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na okrągły placek o śr. 28 i wyłożyć nim dno i boki formy. Na wierzchu ciasta zostawić papier do pieczenia i wyłożyć na niego suchą fasolę lub kulki do pieczenia na ślepo.
Piec przez 20 min., a następnie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze 15–20 min., aż ciasto będzie suche i lekko brązowe.
W tym czasie ubić trzepaczką na gładką masę: śmietanę, cukier waniliowy, 50 g cukru i 2 jajka. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na ósemki.
Na podpieczony spód wylać masę śmietanową i wcisnąć w nią kawałki jabłka.
Piec przez ok. 30 min, aż masa zetnie się i lekko zarumieni.
Tadam!