18.3.21

Francuska tarta z jabłkami i śmietaną


Tarte aux pommes, czyli francuska tarta z jabłkami:
jest łatwa do zrobienia;
składa się z: kruchego ciasta, aksamitnej masy śmietanowej i kawałków owoców;
wychodzi bardzo smaczna
.



Francuska tarta z jabłkami i śmietaną
(źródło: Szarlotki Janneke Philippi)

Składniki (tortownica 24 cm):

  • 100 g masła, w temp. pokojowej
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki, przesianej
  • 3 jajka
  • 125 g gęstej śmietany
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 duże jabłko deserowe (lub 2 małe)



Zagnieść ciasto z: masła, 100 g cukru, mąki i 1 jajka. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 min.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na okrągły placek o śr. 28 i wyłożyć nim dno i boki formy. Na wierzchu ciasta zostawić papier do pieczenia i wyłożyć na niego suchą fasolę lub kulki do pieczenia na ślepo.

Piec przez 20 min., a następnie zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze 1520 min., aż ciasto będzie suche i lekko brązowe.

W tym czasie ubić trzepaczką na gładką masę: śmietanę, cukier waniliowy, 50 g cukru i 2 jajka. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na ósemki.

Na podpieczony spód wylać masę śmietanową i wcisnąć w nią kawałki jabłka.

Piec przez ok. 30 min, aż masa zetnie się i lekko zarumieni.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger