Nocna babka drożdżowa:
zagniata się z łatwością przy pomocy miksera z końcówką-hakiem;
rośnie przez noc w lodówce, więc w niedzielę wielkanocną rano wystarczy ją tylko upiec;
na drożdżach instant;
wychodzi bardzo smaczna.
Nocna babka drożdżowa
Składniki (na formę do babki o poj. ok. 1 l):
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 8 g drożdży instant
- 380 g mąki
- 3/4 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 100 g masła, miękkiego
Żółtka i jajko ubić z cukrem i solą.
Dodać kolejno: drożdże, mąkę, mleko i zacząć wyrabiać przy pomocy miksera z końcówką-hakiem. Pod koniec dodać masło. Całość zagnieść na gładkie ciasto.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1–1 1/2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość (wstawiłam do piekarnika z włączoną żarówką).
Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto. Formę zawinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć ciasto z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej (trwa to ok. 30 min.).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!