25.3.21

Nocna babka drożdżowa


Nocna babka drożdżowa:
zagniata się z łatwością przy pomocy miksera z końcówką-hakiem;
rośnie przez noc w lodówce, więc w niedzielę wielkanocną rano wystarczy ją tylko upiec;
na drożdżach instant;
wychodzi bardzo smaczna.


Nocna babka drożdżowa

Składniki (na formę do babki o poj. ok. 1 l):

  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 8 g drożdży instant
  • 380 g mąki
  • 3/4 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 100 g masła, miękkiego



Żółtka i jajko ubić z cukrem i solą.

Dodać kolejno: drożdże, mąkę, mleko i zacząć wyrabiać przy pomocy miksera z końcówką-hakiem. Pod koniec dodać masło. Całość zagnieść na gładkie ciasto.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1–1 1/2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość (wstawiłam do piekarnika z włączoną żarówką).

Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto. Formę zawinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Rano wyjąć ciasto z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej (trwa to ok. 30 min.).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger