1.4.21

Wegańska babka majonezowa



Wegańska babka majonezowa:
według przepisu Jadłonomii;
jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia;
ciekawa w smaku;
sprężysta.

Uprzedzam — nie-weganom może w niej brakować jajek;)



Wegańska babka majonezowa
(źródło: Jadłonomia po polsku Marta Dymek)

Składniki (na keksówkę 22–25 cm):

  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki octu
  • 1 1/2 szklanki (210 g) mąki
  • 1/2 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki (150 g) cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki (130 g) wegańskiego majonezu
  • 1 łyżeczka kakao



Piekarnik rozgrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

W naczyniu blendera ręcznego połączyć mleko z octem i odstawić.

W dużej misce wymieszać: obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

Do mleka z octem dodać cukier i majonez, zblendować na gładką emulsję.

Wlać mokre składniki do suchych i szybko wymieszać szpatułką.

Do keksówki przełożyć 3/4 masy, a do reszty dosypać kakao i wymieszać. Kakaowe ciasto przełożyć na wierzch jasnej masy.

Piec przez 35–45 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger