Wegańska babka majonezowa:
według przepisu Jadłonomii;
jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia;
ciekawa w smaku;
sprężysta.
Uprzedzam — nie-weganom może w niej brakować jajek;)
Wegańska babka majonezowa
(źródło: Jadłonomia po polsku Marta Dymek)
Składniki (na keksówkę 22–25 cm):
(źródło: Jadłonomia po polsku Marta Dymek)
Składniki (na keksówkę 22–25 cm):
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki octu
- 1 1/2 szklanki (210 g) mąki
- 1/2 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki (150 g) cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki (130 g) wegańskiego majonezu
- 1 łyżeczka kakao
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
W naczyniu blendera ręcznego połączyć mleko z octem i odstawić.
W dużej misce wymieszać: obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Do mleka z octem dodać cukier i majonez, zblendować na gładką emulsję.
Wlać mokre składniki do suchych i szybko wymieszać szpatułką.
Do keksówki przełożyć 3/4 masy, a do reszty dosypać kakao i wymieszać. Kakaowe ciasto przełożyć na wierzch jasnej masy.
Piec przez 35–45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!