Pod śmieszną nazwą Marzenie mrówkojada kryje się przepyszne ciasto makowe z jabłkami i kaszą manną, przypominające swoim wyglądem mrowisko:) To idealny zamiennik tradycyjnego drożdżowego makowca, którego zrobienie zabiera mnóstwo czasu i energii. Nie trzeba mielić maku, zagniatać ciasta ani długo czekać aż łaskawie wyrośnie. Wystarczy puszka gotowej masy makowej i dziesięć minut pracy, żeby otrzymać niesamowicie wilgotne, mięciutkie i puszyste ciasto. Na mojej Wigilii pojawi się właśnie takie, oblane czekoladą.
Marzenie mrówkojada - szybki makowiec bez mąki
Składniki (na tortownicę 26 cm):
- 1 kostka (200 g) masła, miękkiego
- 1 szklanka cukru*
- 8 jajek, żółtka i białka oddzielnie
- 1 puszka (850 g) gotowej masy makowej
- 5 małych kwaśnych jabłek (ok. 750 g)
- 8 łyżek kaszy manny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać kolejno żółtka. Dodać stopniowo masę makową.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do masy maślano-makowej. Dodać kaszę mannę i proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do masy.
Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy i piec przez ok. 1 h.
Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą, lub lukrem.
Tadam!