1.12.15

Wegańskie pierniczki

Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez pierniczków. A właściwie bez samego rytuału ich robienia -  zagniatania ciasta, rozwałkowywania go jak najcieniej, a potem wycinania ciastek o najróżniejszych kształtach - koniecznie przy dźwiękach Norah Jones... Co roku piekę pierniczki według dwóch sprawdzonych przepisów - klik i klik. Choć tym razem nie będzie inaczej, dodatkowo postanowiłam zrobić je w wersji wegańskiej, czyli bez miodu, jajek czy masła. Ciasteczka te zwierają za to olej kokosowy oraz melasę.  Przez pierwsze dwa dni po upieczeniu są bardzo chrupiące, a następnie miękną. W smaku bardzo przypominają papperkakor, więc na pewno przypadną do gustu ich fanom.


Wegańskie pierniczki
(źródło)

Składniki (na 3 blachy):
  • 1 1/3 szklanki mąki razowej (zastąpiłam zwykłą)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (wszystkie przyprawy zastąpiłam 1 1/2 łyżki domowej przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki melasy
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

W misce połączyć: mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy, odstawić na bok. Olej kokosowy zmiksować z cukrem. Dodać: wodę, melasę i wanilię, dobrze zmiksować. Dodać suche składniki.

Ciasto zwinąć w folię i wsadzić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia piekarnik rozgrzać do 160 st. Ciasto rozwałkować na mocno oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Foremkami wycinać dowolne kształty.

Piec przez 8 - 10 min. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Tadam!



Prezenty na Mikołajki II

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger