1.12.15

Wegańskie pierniczki

Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez pierniczków. A właściwie bez samego rytuału ich robienia -  zagniatania ciasta, rozwałkowywania go jak najcieniej, a potem wycinania ciastek o najróżniejszych kształtach - koniecznie przy dźwiękach Norah Jones... Co roku piekę pierniczki według dwóch sprawdzonych przepisów - klik i klik. Choć tym razem nie będzie inaczej, dodatkowo postanowiłam zrobić je w wersji wegańskiej, czyli bez miodu, jajek czy masła. Ciasteczka te zwierają za to olej kokosowy oraz melasę.  Przez pierwsze dwa dni po upieczeniu są bardzo chrupiące, a następnie miękną. W smaku bardzo przypominają papperkakor, więc na pewno przypadną do gustu ich fanom.


Wegańskie pierniczki
(źródło)

Składniki (na 3 blachy):
  • 1 1/3 szklanki mąki razowej (zastąpiłam zwykłą)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (wszystkie przyprawy zastąpiłam 1 1/2 łyżki domowej przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki melasy
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

W misce połączyć: mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy, odstawić na bok. Olej kokosowy zmiksować z cukrem. Dodać: wodę, melasę i wanilię, dobrze zmiksować. Dodać suche składniki.

Ciasto zwinąć w folię i wsadzić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia piekarnik rozgrzać do 160 st. Ciasto rozwałkować na mocno oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Foremkami wycinać dowolne kształty.

Piec przez 8 - 10 min. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Tadam!



Prezenty na Mikołajki II

23 komentarze:

  1. super te pierniczki, uwielbiam makę ryżową!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakładam, że chodziło Ci o olej;)

      Usuń
  2. mniam ! na pewno pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, a ja chętnie porwałabym z kratki tę wiewiórę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wegańskie czy nie, ale każde pierniczki to małe cuda! Dla mnie to najlepsze świąteczne łakocie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie się prezentują ;)
    a także mam w planach zrobienie wegańskich pierniczków w niedalekiej przyszłości ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba i ja muszę się zabrać za robienie własnych pierniczków ;) Twoje wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię piernik i wszystko co piernikopodobne, a te ciasteczka wyglądają bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierniczki to zawsze super sprawa ! :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fajne pierniczki :) w grudniu korzenne smaki na topie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne wyszły i na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bez pierniczków nie ma grudnia ;) Wyszły świetne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie genialne pierniczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne kształty. Oby zostały do świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  15. bez pierniczków nie ma Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wypróbowałam ! Wyszły bardzo smaczne ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam! Musimy w końcu zrobić pierniki! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam, muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. W tym roku też zrobiłam wegańskie, zresztą już drugi raz i wyszły super :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger