Słynny sernik z mango z poznańskiej kawiarni La Ruina:
jest REWELACYJNY,
z mocno wyczuwalnym smakiem mango,
na spodzie z kakaowej kruszonki i klajdrą śmietanową na wierzchu,
wychodzi bardzo kremowy i aksamitny (ma konsystencję wręcz masła),
podany po wyjęciu prosto z lodówki będzie smakował jak najlepsze lody owocowe.
Polecam bardzo, bardzo!
Słynny sernik z mango z La Ruiny
Sernik z mango z Cafe La Ruina i Raj
(źródło: Lubię. Atlas z przepisami Monika Modra-Pawlak i Jan Pawlak, choć przepis wzięłam stąd)
Składniki (na tortownicę 26 cm):
Spód
- 75 g masła
- 130 g mąki
- 65 g cukru
- 20 g kakao
- szczypta soli
Masa serowa
- 1 kg twarogu (u mnie Wieluń Mój Ulubiony w wiaderku), w temperaturze pokojowej
- 4 jajka, w temperaturze pokojowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 270 ml słodkiego mleka zagęszczonego, w temperaturze pokojowej
- 200 g kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej
- 550 g pulpy z mango (do kupienia w supermarketach), w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
Klajdra śmietanowa (można pominąć)
- 400 g kwaśnej śmietany
- 40 g cukru pudru
- 2 łyżki pulpy z mango
Piekarnik rozgrzać do 200°C (grzałka góra-dół). Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku roztopić masło. Dosypać: mąkę, cukier, kakao i sól. Całość wymieszać łyżką lub rozetrzeć między palcami jak kruszonkę. Okruchy ciasta przełożyć do tortownicy i wylepić nimi równomiernie spód.
Piec przez 10 min., a następnie odstawić do ostudzenia.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160°C.
Do misy miksera włożyć twaróg i mieszać chwilę, aby go spulchnić.
Dodać po kolei jajka, a następnie: mąkę, mleko zagęszczone, śmietanę, mango i sól.
Piec przez 55–70 min., aż boki sernika będą lekko ścięte, a środek delikatnie trzęsący.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik przez 10 min. Następnie uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
Przygotować klajdrę śmietanową: cukier wymieszać ze śmietaną i równomiernie rozsmarować po wierzchu sernika. Na śmietanie zrobić kropki lub kleksy z pulpy z mango i rozprowadzić je wykałaczką, robiąc serduszka lub esy-floresy.
Wstawić sernik do lodówki na noc.
Tadam!