27.1.20

Słynny sernik z mango z La Ruiny


Słynny sernik z mango z poznańskiej kawiarni La Ruina:
jest REWELACYJNY,
z mocno wyczuwalnym smakiem mango,
na spodzie z kakaowej kruszonki i klajdrą śmietanową na wierzchu,
wychodzi bardzo kremowy i aksamitny (ma konsystencję wręcz masła),
podany po wyjęciu prosto z lodówki będzie smakował jak najlepsze lody owocowe.

Polecam bardzo, bardzo!


Słynny sernik z mango z La Ruiny 

Sernik z mango z Cafe La Ruina i Raj
(źródło: Lubię. Atlas z przepisami Monika Modra-Pawlak i Jan Pawlak, choć przepis wzięłam stąd)

Składniki (na tortownicę 26 cm):

Spód
  • 75 g masła
  • 130 g mąki
  • 65 g cukru
  • 20 g kakao
  • szczypta soli
Masa serowa
  • 1 kg twarogu (u mnie Wieluń Mój Ulubiony w wiaderku), w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 270 ml słodkiego mleka zagęszczonego, w temperaturze pokojowej
  • 200 g kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej
  • 550 g pulpy z mango (do kupienia w supermarketach), w temperaturze pokojowej 
  • szczypta soli
Klajdra śmietanowa (można pominąć)
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżki pulpy z mango



Piekarnik rozgrzać do 200°C (grzałka góra-dół). Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

W garnuszku roztopić masło. Dosypać: mąkę, cukier, kakao i sól. Całość wymieszać łyżką lub rozetrzeć między palcami jak kruszonkę. Okruchy ciasta przełożyć do tortownicy i wylepić nimi równomiernie spód. 

Piec przez 10 min., a następnie odstawić do ostudzenia.

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160°C.

Do misy miksera włożyć twaróg i mieszać chwilę, aby go spulchnić.

Dodać po kolei jajka, a następnie: mąkę, mleko zagęszczone, śmietanę, mango i sól.

Piec przez 5570 min., aż boki sernika będą lekko ścięte, a środek delikatnie trzęsący.

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik przez 10 min. Następnie uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia.

Przygotować klajdrę śmietanową: cukier wymieszać ze śmietaną i równomiernie rozsmarować po wierzchu sernika. Na śmietanie zrobić kropki lub kleksy z pulpy z mango i rozprowadzić je wykałaczką, robiąc serduszka lub esy-floresy. 

Wstawić sernik do lodówki na noc.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger