łatwe do zrobienia,
gigantyczne,
z rodzynkami i cynamonem,
bardzo słodkie,
z chrupiącymi brzegami i miękkim środkiem.
Ciastka owsiane z rodzynkami
(źródło: Bouchon Bakery Thomas Keller, Sebastien Rouxel)
Składniki (na 6 sztuk o śr. ok. 10 cm):
- 144 g (1 szklanka + 1 łyżeczka) mąki
- 1 łyżka cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/4 łyżeczki soli
- 140 g (1/2 szklanki + 3 1/2 łyżki) brązowego cukru
- 69 g (1/4 szklanki + 1 1/2 łyżki) cukru
- 155 g masła, miękkiego
- 62 g (1/4 szklanki) jajek
- 1 1/4 łyżeczki pasty waniliowej
- 155 g (2 szklanki) płatków owsianych górskich
- 156 g (1 szklanka) rodzynek
Do miski wsypać mąkę. Dodać do niej przesiane: cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać i odstawić na bok.
W misie miksera zmiksować masło do uzyskania konsystencji majonezu. Dodać cukry i miksować 3–4 min. Masę zeskrobać z boków miski. Dodać jajka i wanilię, miksując 15–30 sek. na małych obrotach. Znów zeskrobać ciasto z boków miski.
Dosypać suche składniki w dwóch turach, miksując 15–30 sek. na małych obrotach.
Dodać płatki owsiane, a następnie rodzynki.
Masę schłodzić w lodówce przez 30 min.
2 blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta uformować dłońmi 6 kul o wadze 145 g każda (wielkość mniej więcej piłki tenisowej).
Na każdej blasze ułożyć po 3 kule w dużych odstępach od siebie. Odczekać aż ciastka będą w temperaturze pokojowej.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (grzałka góra-dół) przez 21–23 min.
Tadam!