20.1.20

Ciasteczka owsiane z rodzynkami Thomasa Kellera


Ciasteczka owsiane Thomasa Kellera są:
łatwe do zrobienia,
gigantyczne,
z rodzynkami i cynamonem,
bardzo słodkie,
z chrupiącymi brzegami i miękkim środkiem.


Ciastka owsiane z rodzynkami 
(źródło: Bouchon Bakery Thomas Keller, Sebastien Rouxel)

Składniki (na 6 sztuk o śr. ok. 10 cm):

  • 144 g (1 szklanka + 1 łyżeczka) mąki
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 140 g (1/2 szklanki + 3 1/2 łyżki) brązowego cukru
  • 69 g (1/4 szklanki + 1 1/2 łyżki) cukru
  • 155 g masła, miękkiego
  • 62 g (1/4 szklanki) jajek
  • 1 1/4 łyżeczki pasty waniliowej
  • 155 g (2 szklanki) płatków owsianych górskich
  • 156 g (1 szklanka) rodzynek



Do miski wsypać mąkę. Dodać do niej przesiane: cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać i odstawić na bok.

W misie miksera zmiksować masło do uzyskania konsystencji majonezu. Dodać cukry i miksować 34 min. Masę zeskrobać z boków miski. Dodać jajka i wanilię, miksując 1530 sek. na małych obrotach. Znów zeskrobać ciasto z boków miski. 

Dosypać suche składniki w dwóch turach, miksując 1530 sek. na małych obrotach.

Dodać płatki owsiane, a następnie rodzynki. 

Masę schłodzić w lodówce przez 30 min.

2 blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Z ciasta uformować dłońmi 6 kul o wadze 145 g każda (wielkość mniej więcej piłki tenisowej).

Na każdej blasze ułożyć po 3 kule w dużych odstępach od siebie. Odczekać aż ciastka będą w temperaturze pokojowej.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (grzałka góra-dół) przez 2123 min.

Tadam! 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger