łatwe do zrobienia, bez użycia miksera,
intensywne w smaku,
wilgotne i klejące w środku oraz chrupiące z zewnątrz,
z dużą ilością orzechów włoskich.
Brownie Dorie Greenspan
(źródło: Dorie's cookies Dorie Greenspan)
Składniki (na formę 20 x 20 cm):
- 71 g masła, pokrojonego w kostkę
- 170 g deserowej czekolady, połamanej na kawałki
- 150 g cukru
- 2 duże jajka, prosto z lodówki
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 45 g mąki
- 120 g orzechów włoskich, posiekanych
Piekarnik rozgrzać do 170°C .
W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą.
Miskę zdjąć z palnika i dosypać cukier, dokładnie wymieszać szpatułką.
Dodać kolejno jajka, a następnie: sól, wanilię, mąkę i orzechy.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównując wierzch ciasta.
Piec przez 27–29 min., przekręcając formę po 15 min. o 180°, aż wierzch będzie matowy a wykałaczka wbita w środek ciasta prawie czysta.
Tadam!