13.1.20

Brownie Dorie Greenspan


Brownie Dorie Greenspan jest:
łatwe do zrobienia, bez użycia miksera,
intensywne w smaku, 
wilgotne i klejące w środku oraz chrupiące z zewnątrz,
z dużą ilością orzechów włoskich.



Brownie Dorie Greenspan
(źródło: Dorie's cookies Dorie Greenspan)

Składniki (na formę 20 x 20 cm):

  • 71 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 170 g deserowej czekolady, połamanej na kawałki
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka, prosto z lodówki
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 45 g mąki
  • 120 g orzechów włoskich, posiekanych



Piekarnik rozgrzać do 170°C .

W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą.

Miskę zdjąć z palnika i dosypać cukier, dokładnie wymieszać szpatułką.

Dodać kolejno jajka, a następnie: sól, wanilię, mąkę i orzechy.

Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównując wierzch ciasta.

Piec przez 2729 min., przekręcając formę po 15 min. o 180°, aż wierzch będzie matowy a wykałaczka wbita w środek ciasta prawie czysta.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger