3.2.20

Faworki


Faworki:
ich zrobienie wymaga trochę czasu i sił (ciasto trzeba zbijać wałkiem przez ok. 15 min., a potem cienko wałkować),
wychodzą kruche i delikatne,
najlepiej smakują w dniu smażenia.

Najważniejsze, aby dobrze zbić ciasto wałkiem, a potem rozwałkować jak najcieniej.


Faworki

Składniki (na ok. 30 sztuk): 

  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżki cukru pudru + do posypania gotowych faworków
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżki spirytusu lub octu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany



Wymieszać razem: mąkę, cukier puder i sól. Dodać: żółtka, spirytus i śmietanę. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Z masy ulepić kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć w temperaturze pokojowej na 30 min. 

Miękkie ciasto rozwałkować, złożyć na 2 lub 3 części i uderzyć w nie kilka razy wałkiem. Czynności powtarzać przez min. 15 min., żeby wtłoczyć w masę powietrze.

Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować jak najcieniej. Resztę ciasta trzymać zawinięte w folię spożywczą.

Nożem lub radełkiem wyciąć paski, mniejsze niż średnica garnka. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. 

Faworki smażyć na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron (uważać, żeby się nie przypaliły).

Odsączyć na ręczniku papierowym. 

Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger