Wafle kakaowe z mlekiem w proszku są:
pysznym smakiem dzieciństwa dla wielu z Nas,
łatwe i szybkie do zrobienia,
słodkie i bardzo smaczne.
Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej Mamy.
Wafle kakaowe z mlekiem w proszku
Składniki:
- 1 kostka (200 g) masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie wafli
Masło rozpuścić i odstawić na bok.
Mleko zagotować z cukrem (kryształki cukru powinny rozpuścić się), lekko przestudzić.
Dosypać mleko w proszku i kakao. Wymieszać całość bardzo dokładnie trzepaczką, żeby nie było grudek.
Dodać masło i ponownie dokładnie wymieszać. Jeśli w masie są grudki, można użyć sita.
Gotową masą przełożyć wafle. Całość zawinąć w folię spożywczą i obciążyć np. deską i książkami. Odstawić na kilka godzin lub całą noc.
Pokroić i przechowywać w szczelnym pudełku.
Tadam!