17.2.20

Magdalenki Audrey Hepburn


Magdalenki Audrey Hepburn:
nie jest to tradycyjna wersja tych francuskich ciastek,  
przypominają nieco angielskie muffinki 
jako spulchniacza używa się suszonych drożdży a nie proszku do pieczenia,
są łatwe do zrobienia,
wychodzą pulchne, wilgotne i smaczne.



Magdalenki Audrey Hepburn
(źródło: Audrey w domu Luca Dotti)

Składniki (na 10–12 sztuk, zamiast formy do magdalenek można użyć tej do muffinów, ale wtedy wyjdzie ich mniej):

  • 70 g mąki, plus odrobina do posypania foremki
  • 50 g cukru
  • 5 g suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 30 ml mleka
  • 50 g rozpuszczonego masła + trochę do posmarowania foremki



Piekarnik rozgrzać do 180°C.

W miseczce wymieszać razem: mąkę, cukier i drożdże, odstawić na bok.

Jajko zmiksować z mlekiem i masłem.  Dodać suche składniki.

Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.

Formę do magdalenek wysmarować rozpuszczonym masłem i posypać mąką. Do każdego wgłębienia nałożyć masę.

Piec przez 15–20 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger