łatwe do zrobienia,
z kawałkami owoców z puszki,
pulchne,
wilgotne,
bardzo smaczne.
Składniki (na keksówkę 22 cm):
- 2 jajka
- 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 180 g cukru trzcinowego
- 300 g marchewki, obranej i startej na drobnych oczkach
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej, niekoniecznie
- szczypta soli
- 140 g ananasa z puszki, pokrojonego na kawałki
Piekarnik rozgrzać do 160°C. Formę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka zmiksować, a następnie dodać: olej, cukier i marchewkę.
Mąkę przesiać z: proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i solą. Dosypać do mokrych składników.
Na koniec wmieszać ananasa.
Piec przez ok. 75 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!