24.2.20

Ciasto marchewkowe z ananasem


Ciasto marchewkowe z ananasem jest:
łatwe do zrobienia,
z kawałkami owoców z puszki,
pulchne,
wilgotne,
bardzo smaczne.


Ciasto marchewkowe z ananasem

Składniki (na keksówkę 22 cm):

  • 2 jajka
  • 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 300 g marchewki, obranej i startej na drobnych oczkach
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej, niekoniecznie 
  • szczypta soli
  • 140 g ananasa z puszki, pokrojonego na kawałki



Piekarnik rozgrzać do 160°C. Formę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka zmiksować, a następnie dodać: olej, cukier i marchewkę.

Mąkę przesiać z: proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i solą. Dosypać do mokrych składników.

Na koniec wmieszać ananasa.

Piec przez ok. 75 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger