do ich przygotowania potrzeba jedynie trzech składników,
nie zawierają mąki, tłuszczu ani jajek,
nie zawierają mąki, tłuszczu ani jajek,
są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia,
wychodzą chrupiące z zewnątrz oraz miękkie i ciągnące wewnątrz,
zamknięte w szczelnym pudełku długo zachowują świeżość.
zamknięte w szczelnym pudełku długo zachowują świeżość.
Kokosanki
(źródło: mój stary zeszyt z przepisami)
Składniki (na ok. 12 sztuk):
- 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 140 g cukru pudru
- 200 g wiórek kokosowych
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodać stopniowo cukier, a potem żółtka.
Dosypać wiórki.
Masę nakładać na blachę gałkownicą do lodów lub dłońmi (lepiąc kulki).
Piec przez ok. 15 min., aż kokosanki zrobią się złote (uwaga, łatwo się przypalają!).
Tadam!