2.3.20

Kokosanki z 3 składników


Kokosanki:
do ich przygotowania potrzeba jedynie trzech składników,
nie zawierają mąki, tłuszczu ani jajek,
są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia,
wychodzą chrupiące z zewnątrz oraz miękkie i ciągnące wewnątrz,
zamknięte w szczelnym pudełku długo zachowują świeżość.


Kokosanki
(źródło: mój stary zeszyt z przepisami)

Składniki (na ok. 12 sztuk):

  • 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 140 g cukru pudru
  • 200 g wiórek kokosowych



Piekarnik rozgrzać do 170°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodać stopniowo cukier, a potem żółtka.

Dosypać wiórki.

Masę nakładać na blachę gałkownicą do lodów lub dłońmi (lepiąc kulki).

Piec przez ok. 15 min., aż kokosanki zrobią się złote (uwaga, łatwo się przypalają!).

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger