25.11.15

Sernik piernikowy z powidłami śliwkowymi

Wiecie, że za miesiąc o tej porze będzie już po Wigilii i wizycie Mikołaja? Skoro zegar tyka, najwyższy już czas zacząć wypróbowywać świąteczne przepisy! Na początek proponuję pyszny sernik piernikowy z powidłami śliwkowymi. Jest bardzo mokry, kremowy, treściwy i mazisty. Słodycz masy serowej z dodatkiem przyprawy korzennej równoważą kwaskowate powidła śliwkowe. Sernik ten upiekłam na rodzinne spotkanie i każdej z 19 osób bardzo smakował - a przynajmniej nie dotarło do moich uszu żadne narzekanie;)


Sernik piernikowy z powidłami śliwkowymi

Składniki (na tortownicę 30 - 34 cm):

Spód
  • 340 g ciasteczek owsianych (najbardziej lubię San Złotokłose)
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 1 łyżka przeprawy do piernika
Masa serowa
  • 1 kg sera do serników (najbardziej lubię Piątnicy)
  • 640 g jogurtu typu greckiego
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki mąki
Ponadto
  • 2 słoiki (po 280 g) powideł śliwkowych


Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 2 h przed pieczeniem sernika.

Piekarnik rozgrzać do 190 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.

Ciasteczka rozdrobnić w blenderze (lub wałkiem) i wymieszać z masłem oraz przyprawą. Wylepić spód tortownicy. Podpiec przez 12 min., wyjąć z piekarnika i nieco ostudzić.  Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 st.

Ser i jogurt zmiksować z cukrem. Dodać masło i stopniowo jajka. Na koniec dodać przyprawę i mąkę.

1 słoik powideł rozsmarować delikatnie na ciasteczkowym spodzie. Wlać masę serową. Drugi słoik powideł wyłożyć delikatnie łyżeczką na wierzchu sernika, robiąc kleksy w równych odstępach, a następnie wykałaczką rozprowadzić je w fantazyjne zygzaki.

Piec przez ok. 1 h. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do ostygnięcia.

Całkowicie ostudzony sernik wstawić do lodówki na całą noc.

Tadam!



 
 
 
 
 
 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger