środa, 25 listopada 2015

Sernik piernikowy z powidłami śliwkowymi

Wiecie, że za miesiąc o tej porze będzie już po Wigilii i wizycie Mikołaja? Skoro zegar tyka, najwyższy już czas zacząć wypróbowywać świąteczne przepisy! Na początek proponuję pyszny sernik piernikowy z powidłami śliwkowymi. Jest bardzo mokry, kremowy, treściwy i mazisty. Słodycz masy serowej z dodatkiem przyprawy korzennej równoważą kwaskowate powidła śliwkowe. Sernik ten upiekłam na rodzinne spotkanie i każdej z 19 osób bardzo smakował - a przynajmniej nie dotarło do moich uszu żadne narzekanie;)


Sernik piernikowy z powidłami śliwkowymi

Składniki (na tortownicę 30 - 34 cm):

Spód
  • 340 g ciasteczek owsianych (najbardziej lubię San Złotokłose)
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 1 łyżka przeprawy do piernika
Masa serowa
  • 1 kg sera do serników (najbardziej lubię Piątnicy)
  • 640 g jogurtu typu greckiego
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki mąki
Ponadto
  • 2 słoiki (po 280 g) powideł śliwkowych


Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 2 h przed pieczeniem sernika.

Piekarnik rozgrzać do 190 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.

Ciasteczka rozdrobnić w blenderze (lub wałkiem) i wymieszać z masłem oraz przyprawą. Wylepić spód tortownicy. Podpiec przez 12 min., wyjąć z piekarnika i nieco ostudzić.  Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160 st.

Ser i jogurt zmiksować z cukrem. Dodać masło i stopniowo jajka. Na koniec dodać przyprawę i mąkę.

1 słoik powideł rozsmarować delikatnie na ciasteczkowym spodzie. Wlać masę serową. Drugi słoik powideł wyłożyć delikatnie łyżeczką na wierzchu sernika, robiąc kleksy w równych odstępach, a następnie wykałaczką rozprowadzić je w fantazyjne zygzaki.

Piec przez ok. 1 h. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do ostygnięcia.

Całkowicie ostudzony sernik wstawić do lodówki na całą noc.

Tadam!



 
 
 
 
 
 

15 komentarzy:

  1. Jak ja lubię Twoje serniki. Przynajmniej oglądać ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny piernik :) Wygląda genialnie, zjadłabym duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi i wygląda pyszniasto! Idealny na Święta <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta konsystencja <3 Mogę kawałek? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wyobrażam sobie smak tego sernika... Pewnie nieziemski :-)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Absolutnie wspaniały!
    Porywam wielki kawał...

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak można narzekać jak się ma na talerzu takie pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, pycha! Smak pierniczków i powideł to kwintesencja świątecznego deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Toż to połączenie wręcz stworzone dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny, pachnący świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wspaniale! Uwielbiam takie połączenia smakowe, będzie jak znalazł na Święta!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale świetny! :) Muszę wypróbować koniecznie, bo oprócz powideł zainteresowało mnie dodanie jogurtu greckiego do sera.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)