19.1.18

Drożdżowe z powidłami i kruszonką


Ciasto drożdżowe z powidłami śliwkowymi i kruszonką jest:
puszyste,
lekkie,
delikatne.





Ciasto drożdżowe z powidłami śliwkowymi i kruszonką


Składniki (na formę 21 x 21 cm):

Rozczyn

  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego 
  • 1 1/2 łyżki mąki
Ciasto
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 100 g cukru 
  • szczypta soli 
  • 2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego 
  • 350 g mąki luksusowej (typ 550), przesianej 
  • 60 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 
  • ok. 400 g powideł śliwkowych
Kruszonka
  • 80 g mąki 
  • 40 g cukru 
  • 40 g masła 


Rozczyn:

Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.

Ciasto:
Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać rozczyn, a następnie mleko i mąkę. Zagnieść całość przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, dodając pod koniec masło, aż ciasto będzie gładkie. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1 1/22 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Kruszonka:
W miseczce rozetrzeć między palcami mąkę, cukier i masło, aż całość będzie przypominać okruchy chleba. Wstawić do lodówki.

Gdy ciasto wyrośnie, mokrymi dłońmi rozłożyć je równo na dnie natłuszczonej blaszki. Na wierzchu rozsmarować powidła i posypać kruszonką. Odstawić na drugie wyrastanie na 30 min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40–45 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger