Ciasto drożdżowe z powidłami śliwkowymi i kruszonką jest:
puszyste,
lekkie,
delikatne.
Ciasto drożdżowe z powidłami śliwkowymi i kruszonką
Składniki (na formę 21 x 21 cm):
Rozczyn
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 1 1/2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 350 g mąki luksusowej (typ 550), przesianej
- 60 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- ok. 400 g powideł śliwkowych
Kruszonka
- 80 g mąki
- 40 g cukru
- 40 g masła
Rozczyn:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.
Ciasto:
Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać rozczyn, a następnie mleko i mąkę. Zagnieść całość przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, dodając pod koniec masło, aż ciasto będzie gładkie. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1 1/2–2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Kruszonka:
W miseczce rozetrzeć między palcami mąkę, cukier i masło, aż całość będzie przypominać okruchy chleba. Wstawić do lodówki.
Gdy ciasto wyrośnie, mokrymi dłońmi rozłożyć je równo na dnie natłuszczonej blaszki. Na wierzchu rozsmarować powidła i posypać kruszonką. Odstawić na drugie wyrastanie na 30 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40–45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!