25.1.18

Ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami z puszki


Ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami z puszki:
jest lekkie, delikatne, wilgotne i łatwe do zrobienia,
nie zawiera produktów mlecznych,
długo zachowuje świeżość,
można je przygotować o każdej porze roku.

 
Ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami z puszki

Składniki (na tortownicę 23 cm):


  • 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 110 g cukru
  • 110 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g brzoskwiń z puszki, pokrojonych w kostkę

 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dosypać cukier. Dodać kolejno żółtka. Wlać olej i wanilię.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać razem i delikatnie wmieszać do ciasta.

Masę przełożyć do natłuczonej formy. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger