Ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami z puszki:
jest lekkie, delikatne, wilgotne i łatwe do zrobienia,
nie zawiera produktów mlecznych,
długo zachowuje świeżość,
można je przygotować o każdej porze roku.
można je przygotować o każdej porze roku.
Ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami z puszki
Składniki (na tortownicę 23 cm):
- 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 110 g cukru
- 110 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g brzoskwiń z puszki, pokrojonych w kostkę
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dosypać cukier. Dodać kolejno żółtka. Wlać olej i wanilię.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać razem i delikatnie wmieszać do ciasta.
Masę przełożyć do natłuczonej formy. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!
Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dosypać cukier. Dodać kolejno żółtka. Wlać olej i wanilię.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać razem i delikatnie wmieszać do ciasta.
Masę przełożyć do natłuczonej formy. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!