5.11.18

Najprostsze ciasto z jabłkami i kruszonką


Ciasto z jabłkami i kruszonką:
jest szybkie i łatwe do zrobienia,
nie zawiera białego cukru,
pachnie cynamonem,
wychodzi lekkie, delikatne i puszyste.


Ciasto z jabłkami i kruszonką

Składniki (na tortownicę 20 cm):

Ciasto
  • 100 g masła, miękkiego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 100 g mąki, przesianej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, przesianego
  • 1 łyżeczka cynamonu, przesianego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 350 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w średnią kostkę
Kruszonka
  • 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 130 g mąki




Składniki na kruszonkę wymieszać razem i wstawić do lodówki na czas robienia ciasta.

Masło zmiksować z cukrem, aż będzie puszyste. Dodać po kolei jajka. Dosypać stopniowo wszystkie suche składniki. Dolać wanilię.

Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka i posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 3540 min. lub do tzw suchego patyczka.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger