Ciasto z jabłkami i kruszonką:
jest szybkie i łatwe do zrobienia,
nie zawiera białego cukru,
pachnie cynamonem,
wychodzi lekkie, delikatne i puszyste.
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Składniki (na tortownicę 20 cm):
Ciasto
- 100 g masła, miękkiego
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 100 g mąki, przesianej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, przesianego
- 1 łyżeczka cynamonu, przesianego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ok. 350 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w średnią kostkę
Kruszonka
- 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 50 g cukru trzcinowego
- 130 g mąki
Składniki na kruszonkę wymieszać razem i wstawić do lodówki na czas robienia ciasta.
Masło zmiksować z cukrem, aż będzie puszyste. Dodać po kolei jajka. Dosypać stopniowo wszystkie suche składniki. Dolać wanilię.
Masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35–40 min. lub do tzw suchego patyczka.
Tadam!