29.10.18

Magdalenki cappuccino


Magdalenki cappuccino:
to ciastka w kształcie muszelek z dodatkiem kawy w proszku,
są łatwe do zrobienia,
wychodzą wilgotne, miękkie i smaczne.


Magdalenki cappuccino

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 80 g mąki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g masła, rozpuszczonego i lekko ostudzonego



Formę do magdalenek dokładnie wysmarować miękkim masłem i oprószyć mąką.

Mąkę, kawę i proszek do pieczenia wymieszać razem, odstawić na bok.

Cukier zmiksować z: jajkami, wanilią, solą i miodem. Dodać suche składniki, a następnie masło. 

Masą napełnić wgłębienia formy do magdalenek. Schłodzić w lodówce przez ok. 2 h. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 12 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Ciastka najłatwiej wyjąć z metalowej formy, stukając nią o blat.

Tadam! 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger