Magdalenki cappuccino:
to ciastka w kształcie muszelek z dodatkiem kawy w proszku,
są łatwe do zrobienia,
wychodzą wilgotne, miękkie i smaczne.
Magdalenki cappuccino
Składniki (na ok. 20 sztuk):
- 80 g mąki
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 100 g masła, rozpuszczonego i lekko ostudzonego
Formę do magdalenek dokładnie wysmarować miękkim masłem i oprószyć mąką.
Mąkę, kawę i proszek do pieczenia wymieszać razem, odstawić na bok.
Cukier zmiksować z: jajkami, wanilią, solą i miodem. Dodać suche składniki, a następnie masło.
Masą napełnić wgłębienia formy do magdalenek. Schłodzić w lodówce przez ok. 2 h.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 12 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Ciastka najłatwiej wyjąć z metalowej formy, stukając nią o blat.
Tadam!