Tosty francuskie z karmelizowanymi jabłkami, czyli kromki chałki namoczone w mleku z jajkiem i podane z owocami w karmelowym sosie, to:
idealna propozycja dla amatorów śniadań na słodko,
danie sycące i pyszne!
Tosty francuskie z karmelizowanymi jabłkami
Składniki (na 1 porcję):
Na tosty
- 2 kromki czerstwej chałki
- 1 jajko
- 70 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 30 g masła
Na jabłka
- 2 małe jabłka deserowe (ok. 280 g)
- 50 g masła
- 1 łyżka brązowego cukru
W głębokim talerzu roztrzepać jajko z mlekiem i cukrem. Namoczyć chałkę z obu stron (odczekując chwilę, aby bułka nasiąkła).
Na patelni roztopić masło. Bułkę smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 min. z jednej strony i kolejne 2 min. z drugiej, aż będzie mocno rumiana.
W międzyczasie na drugiej patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać obrane i pokrojone w średnią kostkę jabłka. Smażyć do miękkości (ok. 5 min.).
Tadam!