22.10.18

Tosty francuskie z karmelizowanymi jabłkami


Tosty francuskie z karmelizowanymi jabłkami, czyli kromki chałki namoczone w mleku z jajkiem i podane z owocami w karmelowym sosie, to:
idealna propozycja dla amatorów śniadań na słodko,
danie sycące i pyszne!


Tosty francuskie z karmelizowanymi jabłkami

Składniki (na 1 porcję):

Na tosty
  • 2 kromki czerstwej chałki
  • 1 jajko
  • 70 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 30 g masła
Na jabłka
  • 2 małe jabłka deserowe (ok. 280 g)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka brązowego cukru




W głębokim talerzu roztrzepać jajko z mlekiem i cukrem. Namoczyć chałkę z obu stron (odczekując chwilę, aby bułka nasiąkła).

Na patelni roztopić masło. Bułkę smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 min. z jednej strony i kolejne 2 min. z drugiej, aż będzie mocno rumiana.

W międzyczasie na drugiej patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać obrane i pokrojone w średnią kostkę jabłka. Smażyć do miękkości (ok. 5 min.). 

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger