15.10.18

Chlebek dyniowy z jabłkami


Chlebek dyniowy z jabłkami jest:
łatwy do zrobienia,
puszysty,
mięciutki,
wilgotny,
delikatny w smaku,
z dodatkiem cynamonu
+ nie zawiera produktów mlecznych.




Chlebek dyniowy z jabłkami

Składniki (na keksówkę 22 cm):

  • 430 g puree dyniowego*
  • 1 jajko
  • 150 ml oleju
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 220 g cukru
  • 430 g kwaśnych jabłek

*Jak zrobić puree z dyni? Niecały 1 kg dyni pokroić w grube paski (hokkaido można piec w całości). Ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 45 min., aż dynia będzie bardzo miękka. Łyżką usunąć pestki oraz oddzielić miąższ od skórki. Zmiksować blenderem na jednolitą masę i ostudzić.



Piekarnik rozgrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Puree dyniowe zmiksować z jajkami i olejem.

Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Dodać cukier. Dosypać stopniowo do mokrych składników.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. Wmieszać do masy.

Piec przez 6070 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger