Chlebek dyniowy z jabłkami jest:
łatwy do zrobienia,
puszysty,
mięciutki,
wilgotny,
delikatny w smaku,
puszysty,
mięciutki,
wilgotny,
delikatny w smaku,
z dodatkiem cynamonu
+ nie zawiera produktów mlecznych.
Chlebek dyniowy z jabłkami
Składniki (na keksówkę 22 cm):
+ nie zawiera produktów mlecznych.
Chlebek dyniowy z jabłkami
Składniki (na keksówkę 22 cm):
- 430 g puree dyniowego*
- 1 jajko
- 150 ml oleju
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 220 g cukru
- 430 g kwaśnych jabłek
*Jak zrobić puree z dyni? Niecały 1 kg dyni pokroić w grube paski (hokkaido można piec w całości). Ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 45 min., aż dynia będzie bardzo miękka. Łyżką usunąć pestki oraz oddzielić miąższ od skórki. Zmiksować blenderem na jednolitą masę i ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Puree dyniowe zmiksować z jajkami i olejem.
Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Dodać cukier. Dosypać stopniowo do mokrych składników.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w średnią kostkę. Wmieszać do masy.
Piec przez 60–70 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!