Przepis na to ciasto śliwkowe (nazywane oryginalnie tortem) był publikowany w New York Timesie każdego września od 1983 do 1989 r. i stał się jednym z najbardziej popularnych w historii dziennika.
Ten wypiek jest:
idealny w sezonie jesiennym,
bardzo łatwy do zrobienia,
smaczny,
wilgotny,
pachnący cynamonem.
Słynne ciasto śliwkowe z New York Timesa
(źródło)
Składniki (na tortownicę 23 cm):
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 200 g cukru + 1–2 łyżki dodatkowo
- 115 g masła, miękkiego
- 2 duże jajka
- ok. 12 małych śliwek, przepołowionych
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, odstawić na bok.
Masło zmiksować z 200 g cukru, aż będzie jasne i puszyste. Dodać stopniowo jajka. Dosypać suche składniki, miksując tylko do połączenia się z resztą składników.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do góry. Polać owoce sokiem z cytryny, a następnie posypać cynamonem i 1–2 łyżkami cukru.
Piec przez 45–50 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, odstawić na bok.
Masło zmiksować z 200 g cukru, aż będzie jasne i puszyste. Dodać stopniowo jajka. Dosypać suche składniki, miksując tylko do połączenia się z resztą składników.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do góry. Polać owoce sokiem z cytryny, a następnie posypać cynamonem i 1–2 łyżkami cukru.
Piec przez 45–50 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!