Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką jest:
puszysty,
lekki,
delikatny,
z dużą ilością owoców i chrupiącej maślanej posypki.
puszysty,
lekki,
delikatny,
z dużą ilością owoców i chrupiącej maślanej posypki.
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 3 łyżki mąki
Ciasto
- 60 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 2 jajka
- 130 g cukru
- szczypta soli
- 490 g mąki
- 2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 500 g śliwek wegierem, przepołowionych
Kruszonka
- 70 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 70 g cukru
- 140 g mąki
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.
Jajka zmiksować z cukrem i solą. Dodać kolejno: zaczyn, mąkę, mleko i masło — całość wyrobić końcówką-hakiem na gładkie ciasto.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrastania na 1 1/2–2 h (aż podwoi swoją objętość).
W międzyczasie przygotować kruszonkę — w rondelku wymieszać łyżką wszystkie składniki, odstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto rozłożyć zmoczonymi wodą dłońmi na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Owoce posypać kruszonką.
Ciasto odstawić do wyrastania na 30 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!